Konec oktobra je VZMD uspešno zaključil še zadnji del skupne prodaje svežnjev delnic družbe M1, d.d., (bivše Pooblaščene investicijske družbe MERCATA 1).

Konec oktobra je VZMD uspešno zaključil še zadnji del skupne prodaje svežnjev delnic družbe M1, d.d., (bivše Pooblaščene investicijske družbe MERCATA 1). Skladno s povabilom ter zavezo delničarjem je Združenje tako zagotovilo odkup delnic po ceni 2,oo € za delnico, torej 1,10 € oz. kar 122 % več, kot je družba delničarjem ponudila ob umiku njenih delnic z borze pred dvema letoma, ter 1,75 € več - oz. kar 700 % več - kot znaša zadnji tečaj delnice na trgu SI ENTER Ljubljanske borze. V pogajanjih glede prodajnih pogojev je VZMD tudi tokrat dosegel t.i. »top-up klavzulo«, ki zagotavlja dodatno plačilo, če bi kupec v naslednjih 12 mesecih delnice odkupoval ali prodajal po višji ceni od 2,oo € za delnico.

V okviru civilne družbe »Delniška OPORA« in Delničarskih sporazumov je sicer VZMD že v letih 2018 in 2019 (še pred dokončno ukinitvijo brezplačnih registrskih računov pri KDD) zagotovil znatno boljše prodajne pogoje, kot jih je lahko dosegel posamezni delničar (1,10 €). Kljub takratni uspešni prodaji svežnja delnic preko 600 malih delničarjev, so v Združenju ves ta čas dogajanje v družbi M1 pozorno spremljali in med drugim sprožili tudi sodni postopek preveritve denarne odpravnine (0,90 €) za delnice družbe M1 ter ponovno uspeli doseči še bistveno boljše pogoje za prodajo delnic, ki so daleč presegli vse dosedanje možnosti

Leta 2021 je skupščina delničarjev M1 – kjer je imel glavno besedo največji delničar, COPARTNER, d.o.o. (89,83 % vseh delnic) – sprejela sklep o Umiku delnic iz trgovanja na organiziranem trgu. Ob tem je bila delničarjem, ki s takšnim sklepom niso soglašali, ponujena denarna odpravnina v višini 0,90 € za posamezno delnico. Zato je - v okviru prizadevanj za interese delničarjev, vključenih v »Delniško OPORO« in Delničarske sporazume - VZMD sprožil postopek sodne preveritve primernosti ponujene odpravnine, katerega pa je sedaj zaključil (VIDEO: https://youtu.be/dANbBOSyrfU). Po umiku delnic iz standardne kotacije Ljubljanske borze, se z delnico le redko trguje še na trgu SI ENTER, kjer pa zadnji tečaj znaša vsega 0,25 €.

Doseženi prodajni pogoji so veljali do sredine oktobra, za delničarje, ki so pridružili Delničarskemu sporazumu VZMD ter prenesli svoje delnice na odvetniški fiduciarni račun. S slednjega je bila namreč opravljena skupna prodaja tako oblikovanega zadnjega svežnja delnic malih delničarjev, kupnina pa je bila vsem delničarjem že nakazana na bančne račune.

VIR: VDMZ