Svetovni dan zdravega okolja obeležujemo vsako leto 26. septembra. Na ta dan so v središču pozornosti teme, povezane z zdravim okoljem, saj lahko številni zunanji dejavniki pozitivno ali negativno vplivajo na to, kako ljudje živijo, se prehranjujejo in rastejo.

Svetovni dan zdravega okolja obeležujemo vsako leto 26. septembra. Na ta dan so v središču pozornosti teme, povezane z zdravim okoljem, saj lahko številni zunanji dejavniki pozitivno ali negativno vplivajo na to, kako ljudje živijo, se prehranjujejo in rastejo. Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da zaradi posledic globalnih okoljskih problemov vsako leto umre več kot 12,6 milijona ljudi. Okoljski dejavniki, ki vplivajo na zdravje ljudi, so tudi onesnaženost tal, ultravijolično sevanje in izguba biotske raznovrstnosti

Predvidevajo, da je več kot 100 naših bolezni in poškodb neposredno povezanih z okoljskimi problemi. Vpliv je najbolj izrazit v revnih skupnostih, kjer ni zagotovljene ustrezne zdravstvene oskrbe. 

Bolj zdrave rastline, bolj zdravi ljudje

Za uspešno reševanje okoljskih problemov na lokalni in globalni ravni je ključno zavedanje, da je za večino propadanja naravnega okolja odgovorna človekova dejavnost: npr. prekomerni ribolov, krčenje gozdov, prekomerna potrošnja, onesnaževanje s plastiko in drugi posegi. Letošnje sporočilo je jasno in glasno: Vsak dan se zavzemamo za ohranjanje zdravja vseh ljudi. Eden od načinov za dosego tega cilja je tudi ohranjanje enega najpomembnejših delov našega planeta - rastlin.

Rastline so vir življenja na Zemlji: zagotavljajo nam zrak, ki ga dihamo, in hrano, ki jo jemo. V današnjem času so rastline ogrožene tudi zaradi podnebnih sprememb in človekovih dejavnosti, kot sta trgovina in množična potovanja. Škodljivi organizmi rastlin lahko povzročijo ogromno gospodarsko in okoljsko škodo.

Slovenija  se že več let spopada z zelo nevarno boleznijo vinske trte - zlato trsno rumenico, ki jo povzroča fitoplazma Grapevine flavescence dorée. Okužene trte rodijo manj plodov in v nekaj letih popolnoma propadejo. Okužba se v vinogradih hitro širi in resno ogroža obstoj slovenskega vinogradništva. Bolezni ni mogoče pozdraviti, temveč  je njeno širjenje mogoče preprečevati le z rednim odstranjevanjem okuženih trt, zato je ključnega pomena ozaveščanje vinogradnikov o nevarnosti, ki jo bolezen predstavlja za zdravje vinogradov, o njenih simptomih in o pravilnem ukrepanju v primeru okužbe. Pred kratkim je bil v Sloveniji v rastlinjakih in na sadikah odkrit nevarni virus rjave grbančavosti plodov paradižnika, zato je potrebna previdnost pri nakupu sadik.

Ohranite rastline zdrave, varujte življenje

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter pooblaščenimi organizacijami že vrsto let spremlja zdravstveno stanje rastlin v Sloveniji. Nadzoruje premeščanje in uvoz rastlin in rastlinskega materiala ter sprejema ukrepe za izkoreninjenje ali omejitev širjenja škodljivih organizmov rastlin. 

Slovenija želi, skupaj z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) in drugimi članicami EU, ozavestititi prebivalce o pomenu zdravja rastlin in njegovem vplivu na naše vsakdanje življenje. Namen kampanje #ZdravjerastlinzaŽIVLJENJE (#PlantHealth4Life) je poudariti pomen zdravih rastlin za uspešno pridelavo kmetijskih rastlin, ohranjanje zdravih gozdov, ohranjanje naravnih in zasajenih površin, naravnih ekosistemov in biotske raznovrstnosti.

Vsak ima pomembno vlogo in lahko sodeluje pri ohranjanju zdravih rastlin:


  • Če radi potujete izven EU in uživate ob pogledu na čudovite eksotične rastline, dvakrat premislite, preden jih odnesete s seboj domov! Te rastline, njihova semena in cvetovi, sadje ali zelenjava, lahko vsebujejo škodljive organizme rastlin.

  • Če se sprehajate ali delate na vrtu, v sadovnjaku ali vinogradu in opazite škodljive organizme rastlin ali znake napada ali okužbe z njimi, takoj obvestite Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter njihove pooblaščene organizacije za zdravstveno varstvo rastlin.
  • Izobražujte prihodnje generacije: S prijatelji, družino in otroki se pogovarjajte o pomenu rastlin. Z učenjem o zdravju rastlin jim omogočite, da postanejo odgovorni varuhi okolja.


VIR: Abeceda komunikacije