Dve tretjini sredstev bo namenjenih uvajanju tako imenovanih čistih tehnologij in energetski infrastrukturi, pri čemer naj bi naložbe v obnovljive vire, shranjevanje energije in sodobna omrežja presegle naložbe namenjene tradicionalnim fosilnim virom.

Datum objave:
12. avgust 2024

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay

Dve tretjini sredstev bo namenjenih uvajanju tako imenovanih čistih tehnologij in energetski infrastrukturi, pri čemer naj bi naložbe v obnovljive vire, shranjevanje energije in sodobna omrežja presegle naložbe namenjene tradicionalnim fosilnim virom.

Mednarodna agencija za energijo IEA v zadnjem poročilu o stanju vlaganj v svetovni energetski sektor navaja, da optimistične ocene o rekordnih sektorskih naložbah izhajajo iz dejstva, da se kljub koncu obdobja poceni zadolževanj in višjih stroškov financiranja, na drugi strani srečujemo z okrepitvijo dobavnih verig in zniževanjem stroškov ključnih komponent, pri čemer so se cene sončnih celic v zadnjih dveh letih znižale za tretjino, močno pa so padle tudi cene surovin potrebnih za zeleni prehod, še zlasti cene kovin, potrebnih za izdelavo baterij.
Analitiki IEA pa ob tem opozarjajo na precejšnje naložbeno neravnovesje, saj večina naložb v čisto energijo še vedno poteka predvsem v razvitih državah, medtem ko raven naložb v razvijajočih se ekonomijah, kljub vidni rasti, ostaja na nizki ravni. Tako naj bi po ocenah naložbe v čisto energijo v teh državah letos skupaj dosegle blizu 320 milijard dolarjev, od tega v afriških državah 40 milijard dolarjev. To je sicer še enkrat več kot leta 2020, a še vedeno precej manj kot v razvitih zahodnoevropskih državah (370 milijard), ZDA (300 milijard) in na Kitajskem (680 milijard). Tako naj bi delež razvijajočih se držav v skupnih naložbah v svetovni energetski sektor znašal le 15 odstotkov, kar je tako glede obsega kot deleža še vedno precej pod zneski, ki so potrebni za zagotovitev dostopa do energije vsem in za trajnostno zadovoljevanje naraščajočega globalnega povpraševanja po energiji.

Največ denarja namenjeno sončnim elektrarnam

Naložbe energetskega sektorja v fotovoltaične tehnologije naj bi letos presegle 500 milijard dolarjev oziroma bile višje kot v vse druge proizvodne vire skupaj. Pospešeno rast globalnega  fotovoltaičnega sektorja gre pripisati predvsem hitro padajočim cenam fotovoltaičnih modulov in povečanju njihove učinkovitosti, pri čemer naj bi vsak lani vloženi dolar v vetrno in sončno energijo zagotovil že 2,5-krat več energije kot dolar, porabljen za iste tehnologije desetletje prej. Povečanje dobičkonosnosti sektorja obnovljivih virov naj bi bil tudi osrednji razlog, da naj bi se razmerje med naložbami v obnovljive in fosilne vire iz 2:1 v letu 2015, letos povečalo že na 10:1.

Poleg povečanja naložb v obnovljive vire naj bi se letos precej povečale tudi naložbe v jedrsko energijo, in sicer naj bi dosegle 80 milijard dolarjev, njihov delež med naložbami v čisto energijo pa narasel na devet odstotkov. Za četrtino v primerjavi z letom 2015 naj bi se letos povečale tudi naložbe v dograditev in posodobitev omrežja in dosegle 400 milijard dolarjev, pri čemer pa bo kar 80 odstotkov teh investicij speljanih v EU, ZDA, na Kitajskem in v delih Latinske Amerike, medtem, ko bo preostanek sveta na tem področju še naprej investicijsko podhranjen.
Potrebe po shranjevanju urnih presežkov energije iz obnovljivih virov in zagotavljanju večje prožnosti narekujejo tudi povečavanje naložb v hranilnike, ki naj bi letos že presegle 50 milijard dolarjev, a je tudi na tem področju opazen zelo velik razkorak med razvitimi državami in preostankom sveta.

VIR: Naš Stik