Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi.

Župan dr. Peter Verlič

Evropski teden mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra 2022, se tudi letos zaključuje s tradicionalnim dnevom brez avtomobila. Ta dan nas tako še posebej spodbuja k trajnostnemu načinu potovanja, da se na svoje delovno mesto ali ko gremo po opravkih ali kam drugam, odločimo, da pot opravimo peš, s kolesom, morda s skirojem, ali pa z avtobusom ali vlakom. In tako prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

Trajnostni način potovanja je danes izbral tudi župan Občine Grosuplje, dr. Peter Verlič, ki je v službo prikolesaril z električnim kolesom, v spremstvu članov Kolesarskega društva Grosuplje. Skupaj so si ogledali kolesarnico za električna kolesa pri glavni avtobusni in železniški postaji Grosuplje, kolesarnico na železniški postaji Grosuplje, kolesarnico ob parkirni hiši P+R Grosuplje ter kolesarnico pri Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje. Beseda je tekla tudi o možnostih izboljšanja kolesarske infrastrukture v občini Grosuplje.

Evropski teden mobilnosti letos poteka pod sloganom »Trajnostno povezani«. Evropski teden mobilnosti smo sicer v občini Grosuplje slovesno obeležili v torek, 20. septembra 2022, na Mestni tržnici Grosuplje, kjer sta Zapeljivca prevzela glavno vlogo. V okviru dogodka je potekala tudi brezplačna popravljalnica koles. Aleš Tekavec iz Kolesarskega centra UniBike je poskrbel za manjša popravila, lahko pa smo dobili tudi informacije glede optimalne priprave koles za varno vožnjo ter se seznanili, kako morda lahko preprostejša popravila opravimo tudi sami. Z nami so bili tudi člani Kolesarskega društva Grosuplje, pa učenci Osnovne šole Brinje Grosuplje, ki so prav ta dan imeli športni dan, namenili pa so ga kolesarjenju.

Vas morda še vedno nismo navdušili za hojo, kolesarjenje, skiro ali pa javni prevoz? Odločimo se za trajnostno mobilnost.

Klavdija Mehle

PR: Občina Grosuplje