Afriška avdiovizualna industrija vse bolj prepoznava pomen zaščite avtorske in sorodnih pravic.

Afriška avdiovizualna industrija vse bolj prepoznava pomen zaščite avtorske in sorodnih pravic. Po majski generalni skupščini SCAPR-a, kjer so poseben del posvetili prav stanju zaščite pravic na tej celini, je Lusaka, glavno mesto Zambije, nedavno gostila dvodnevni regionalni seminar o avtorski in sorodnih pravicah v avdiovizualnem sektorju. Kot gost, ki je predstavil pomen in vlogo zaščite intelektualne lastnine v AV sektorju, se je dogodka udeležil tudi direktor AIPA Gregor Štibernik, Slovenija pa je bila v študiji ARIPO izpostavljena kot primer države, ki je izjemno proaktivno uredila pravice igralcev.

Tretji regionalni seminar o avtorski in sorodnih pravicah, po tistem v Harareju leta 2022 in drugem v Nairobiju leta 2023, je v organizaciji povezal ključne igralce pri zaščiti intelektualne lastnine, med njimi ARIPO (Afriška regionalna organizacija za intelektualno lastnino), Fundación AISGE, WIPO (Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino), Globalno avdiovizualno zvezo (GAVA) in PACRA. 11. in 12. septembra so se številni gostje, med katerimi so bili tudi Chipoka Mulenga, minister za trgovino, industrijo in obrt Zambije, Mahmoud Difa iz WIPO, Benson Mpala, direktor PACRA, in Davida Njuguno iz ARIPO, poglobljeno ukvarjali s ključnimi izzivi, ki stojijo pred AV ustvarjalci na afriški celini, in tako gradili na temeljih prvih dveh srečanj.

V ospredju praktične rešitve
V ospredju so bile teme, kot so pogodbe WIPO, nacionalna zakonodaja, kolektivno upravljanje in politike za krepitev varstva avtorske pravice v afriškem avdiovizualnem sektorju. Direktor AIPA Gregor Štibernik je poudaril, da so udeleženci znova potrdili zavezanost k vzpostavitvi trajnostnega in pravičnega okolja za imetnike pravic v avdiovizualnem sektorju: »S poudarkom na praktičnih strategijah za izboljšanje zakonodajnih okvirov in kolektivnega upravljanja smo se osredotočili na zaščito in pravično nadomestilo imetnikov pravic. Seminar omogoča tudi nadaljnje sodelovanje med državami članicami, kolektivnimi organizacijami in drugimi deležniki, s ciljem uskladitve regionalnih prizadevanj s svetovnimi trendi
Kot je Štibernik še dodal ob zaključku dogodka, je prepričan, da bodo sodelovanja in zaveze, sklenjene na dogodku, oblikovale prihodnost zaščite avtorske in sorodnih pravic v dinamični afriški avdiovizualni industriji: »Udeleženci si prizadevamo za konkretne spremembe in koristi za vse imetnike pravic v avdiovizualnem sektorju,« zaključuje Gregor Štibernik.
/
Foto: WIPO

VIR - https://www.aipa.si/sl