najave za TV program Viasat History v novembru 2024

Skrivnostna življenja rimskih cesarjev z Mary Beard

V četrtek, 7. novembra, ob 19.50

Priznana filologinja Mary Beard raziskuje, kako je stopiti v čevlje rimskega cesarja, medtem ko nas popelje za zidove palače, ki razkrivajo skrivni svet dvora v Antičnem Rimu in tamkajšnji življenjski slog. Mary dešifrira redke še ohranjene napise in artefakte iz cesarske dobe ter raziskuje legendarne lokacije, vključno s cesarsko palačo na Palatinskem griču, Hadrijanovo prostrano vilo v Tivoliju ter celo podvodnimi ruševinami Klavdijeve palače užitkov v zalivu Neaplja, in nam tako omogoča edinstven vpogled v življenje cesarjev v zavetju njihovih domov, njihovega spremstva in njihovega spolnega življenja ter zdravja. Razkriva tudi, zakaj so bili najvplivnejši možje antičnega sveta tako izpostavljeni atentatom v svojih palačah in kako je absolutna moč s seboj lahko prinašala tudi absolutno paranojo.

 

Vohunke 2. svetovne vojne

Premierno od sobote, 2. novembra, ob 21.00

Dokumentarna serija pripoveduje zgodbe o nadarjenih vohunkah, ki so presegle duh svojega časa in svoja življenja postavile na kocko za svoje države. S svojimi prizadevanji so pomagale preusmeriti tokove 2. svetovne vojne, saj so se pretihotapile preko sovražnikovih črt, sodelovale na strogo tajnih misijah, zbirale ključne obveščevalne podatke, tihotapile ljudi in surovine ter celo izvajale atentate. Vohunke so zaradi njihovih prizadevanj preganjali, mučili in tudi usmrtili. Vsaka epizoda pod drobnogled vzame več žensk na določenem vojnem območju ali v časovnem obdobju in se poglablja v njihove fascinantne zgodbe.

 

Tematski blok: JFK: Atentat

Vsako nedeljo v novembru ob 21.00

Že 61 let je minilo, odkar je med predsedniško povorko avtomobilov skozi Dealey Plaza v teksaškem Dallasu pod streli padel predsednik John F. Kennedy. Izbrali smo tri ključne dokumentarne filme, ki se natančno poglobijo v dogodke tistega usodnega dne. Redki arhivski posnetki, pričevanja očividcev, nedavno objavljena dokumentacija in nova študija o domačem filmu Abrahama Zapruderja, ki je posnel atentat, ponujajo nov vpogled v dogodke in priložnost za razmislek o dnevu, ki je spremenil zgodovino ZDA.

 

Celoten spored v štirih formatih lahko najdete tukaj, več fotografij pa je na voljo tukaj.

Informacije lahko najdete tudi na spletni in Facebook strani.

Vabimo vas tudi k spremljanju kanala Youtube kanala.


VIR: Grayling