SVETOVNI POKAL V SLALOMU NA DIVJIH VODAH, TACEN

Eva Terčelj je priveslala do drugega mesta. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

S tekmo v kajakaškem krosu, novi olimpijski disciplini, se je v Tacnu zaključilo štiridnevno tekmovanje za svetovni pokal. V ženski konkurenci je drugo mesto osvojila Eva Terčelj, od Slovenke je bila boljša le Čehinja Veronika Vojtova. Tretja je bila Avstralka Jessica Fox. Moško preizkušnjo je dobil Britanec Joseph Clarke.

Eva Terčelj,
ki je v soboto tekmo slaloma po dotiku vratc končala na petem mestu, je že v uvodnem kronometru, na podlagi katerega se razdelijo v kvalifikacijske skupine, zasedla četrto mesto. Nato se je v teh skupaj z Ajdo Novak srečala v četrti skupini in z drugim mestom napredovala v četrtfinale. Tam je ugnala vse tekmice in se prebila v polfinale, kjer je bila druga le za Jessico Fox, potem pa je uspeh ponovila še v finalu.
"Tukaj moraš res vsako rundo iti znova, se znova pripraviti. Uspešno sem sprejemala odločitve in taktično napadala, tako da sem res zelo zadovoljna, da mi je uspelo priti do tega finala. V finalu sem si rekla, če sem že tako daleč, pa res brez medalje ne grem domov," je po srebrnem odličju dejala Terčelj. S tem je izenačila svojo najboljšo uvrstitev v tej disciplini, druga je bila namreč tudi lani v Pauju.

Lahko jo primerjamo s smučarskim krosom

"Je kar povsem drugačna disciplina, ker so hkrati na eni progi štiri tekmovalke. To lahko primerjamo s smučarskim krosom, kjer se treba boriti za dve mesti, ki vodijo naprej v naslednje izločitve. Glavna razlika je tudi to, da so sama vratca drugačna. Medtem ko se jih v slalomu želimo ogibati in čisto peljati mimo, gre tukaj za kontakten šport in je povsem drugače," je dodala.

Po dveh finalih na domači progi je z vikendom lahko zadovoljna: "Več pa skoraj ne gre, razen če bi dobila še medaljo v slalomu. Ampak pustimo še kaj za naslednje tekme."

Poleg Terčelj in Novak sta v ženski konkurenci od Slovenk tekmovali še Eva Alina Hočevar, 11. po uvodnem delu, in Naja Pinterič (14.).
Slednja je bila v svoji skupini prav tako druga in se uvrstila v četrtfinale. Hočevar je bila v svoji skupini zadnja, četrta. Pinterič se je nato poslovila po četrtfinalu, kjer je končala na tretjem mestu.

Najboljše tri. Foto: Kajakaška zveza Slovenije


V moškem finalu sta za Clarkom končala Francoz Anatole Delassus in Nemec Stefan Hengst. Vid Kuder Marušič se je edini od slovenskih fantov prebil v skupinski del in prišel do četrtfinala. Tam je po kazni v vratcih številka 6 končal na zadnjem mestu v svoji skupini.

Že po uvodni vožnji na čas sta se od tekmovanja poslovila Tine Kancler in Žiga Lin Hočevar. Prvi je bil 38. drugi pa 49.

Terčelj je z drugim mestom dopolnila odličen ekipni uspeh ta vikend na savskih brzicah. Odlično so se na domači progi izkazali tudi kanuisti in kanuistke. Moško tekmo slaloma je dobil Luka Božič, medtem ko je bil Benjamin Savšek tretji. Tretja je bila tudi Eva Alina Hočevar v ženski konkurenci.


vir: siol.net