V Nuklearni elektrarni Krško so zaključili z varjenjem novih segmentov cevovodov in povezanimi preverjanji kakovosti. Iz elektrarne sporočajo, da se že pripravljajo na ponovni zagon in vključitev v omrežje.

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
NEK
V Nuklearni elektrarni Krško so zaključili z varjenjem novih segmentov cevovodov in povezanimi preverjanji kakovosti. Iz elektrarne sporočajo, da se že pripravljajo na ponovni zagon in vključitev v omrežje.

Sanacija puščanja Nuklearne elektrarne Krško se zaključuje. Z varjenjem drugega novega segmenta cevovoda v tako imenovani sovi z ventili v zadrževalnem hramu so zaključili v soboto, nato so sledila preverjanja kakovosti opravljenih del preverjali z neporušilnimi metodami.

Kot so ob tem sporočili iz elektrarne, je bila s tem zamenjava cevovodov končana, začeli pa so tudi že s pripravami na ponovni zagon elektrarne.

V skladu z remontnim načrtom tako že prestavljajo 121 gorivnih elementov iz bazena za izrabljeno gorivo nazaj v reaktorsko posodo, sledi pa segrevanje sistemov in preverjanje njihovega delovanja z obsežnim programom nadzornih testiranj.

Sredi novembra naj bi tako elektrarna ponovno povezali z elektroenergetskim omrežjem.

Spomnimo. Nuklearno elektrarno Krško so v začetku oktobra zaustavili zaradi puščanja v zadrževalnem hramu. Krivec je bila luknjica velikosti šivankinega vboda na lokaciji zvara v bližini reaktorske posode. Da bi opravili sanacijo, so zato morali izprazniti reaktorsko posodo in 121 gorivnih elementov prestaviti v bazen za izrabljeno gorivo. Sledila je menjava dela cevovodov na obeh straneh priključnega sistema reaktorja.

Popravilo je izvajalo podjetje Westinghouse, ki je originalni dobavitelj opreme, v sodelovanju z lokalnimi izvajalci. Približno 100 delavcev je moralo najprej opraviti usposabljanja – varilci in pripravljavci cevi so morali biti validirani oziroma preverjeni za vsako aktivnost, ki so jo izvajali v zadrževalnem hramu, zato so za njihovo usposabljanje pripravili modele jaška, ki po velikosti in razporeditvi ustreza prostoru ob reaktorski posodi, in novega cevovoda.

Vsa dela v nuklearki je spremljala Uprava RS za jedrsko varnost ter druge pooblaščene organizacije, kot sta Inštitut za metalne konstrukcije in Inštitut za varilstvo.

VIR: Naš Stik