Očarljiva, emocionalna in ranljiva

Očarljiva, emocionalna in ranljiva

Resda je to obrabljena fraza, toda Zoh Amba resnično stoji na plečih velikanov. Ko na oder stopi to majhno in nežno, komajda 23-letno dekle, si le redkokdo predstavlja, kaj bo sledilo v naslednjem trenutku.
 

Resnični tour-de-force s patinirano žlahtnostjo vzornikov iz šestdesetih let – Johna Coltranea, Alberta Aylerja, Pharoaha Sandersa in Archieja Sheppa – vendar odigran za novo generacijo in s takšno silovitostjo, da bi jo kdo nemara zlahka zamenjal za Petra Brötzmanna ali Johna Zorna.
Preden je študirala glasbo na glasbenem konservatoriju v San Franciscu, konservatoriju Nove Anglije in pri osebnem mentorju Davidu Murrayju v New Yorku, je večino časa preživela ob pisanju in vadbi saksofona v gozdu ter tišini blizu svojega doma v apalaškem gorovju. Danes je njena izjemno edinstvena glasba polna ljudskih melodij, očarljivih refrenov in ponavljajočih se zaklinjanj. Njene predirljive in ikonoklastične improvizacije so polne napetosti ter obenem hvalospev emocionalnosti in ranljivosti. Sodelovala je z vrsto odmevnih glasbenikov, kot so Jim White (Dirty Three), Brian Chase (Yeah Yeah Yeahs), legendarni basist William Parker, pianist Vijay Iyer in s številnimi drugimi.
Bhakti je naziv njenega novega albuma in vzdevek za večino njenih aktualnih zasedb z nenehno spreminjajočimi se člani.

Nakup vstopnic
Zoh Amba »Bhakti«
Jazz v Narodnem domuMali oder Narodnega doma
sreda, 24. april, 20.30

za IZVEN

Zoh Amba; saksofoni | Farida Amadou; bas kitara | Chris Corsano; bobni

VIR: Narodni dom