V Izoli so odprli Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki letos poteka pod geslom "Zdravo morje za varnejšo prihodnost".

Dogodek, ki je postal že evropska stalnica, se tako po dveh letih epidemičnih omejitev vrača v »domačo« Izolo. Izolska občina ga organizira s podporo JZP Izola in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za okolje in prostor, Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Evropsko komisijo in Regionalno razvojnim centrom Koper ter drugimi partnerji.
 
Goste je pozdravil župan Občine Izola Danilo Markočič, ki je poudaril dobre izkušnje Izole z zagotavljanjem novih zelenih in modrih delovnih mest ter skupnih projektov za še boljše sodelovanje v regiji.
 
Državni sekretar mag. Matej Skočir je izpostavil, da Občina Izola z JZP Izola postaja pomemben partner Vlade RS, predvsem Ministrstva za okolje in prostor, saj v strateškem projektu podporne točke jadransko jonske strategije – EUSAIR Facility Point uresničuje oz. podaja tudi  slovenski glas pri uresničevanju trajnostnih okoljskih vsebin v  makroregiji na področju integriranega upravljanja z morjem in kopnim ter iskanju razvojnih modelov krepitve zelene infrastrukture ter odpiranje novih, zelenih delovnih mest. 
 
Da je regija je tako močna, kot je močna povezanost v njej, je dejal državni sekretar mag. Marko Koprivc iz Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Makroregije predstavljajo edinstveno platformo sodelovanja, ne le državnih institucij, temveč tudi akademske sfere, lokalne skupnosti in nevladnega sektorja. To je hkrati tudi največja dodana vrednost Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki združuje vse omenjene deležnike na enem mestu, in sicer v Občini Izola.
 
»Povezovanje v okviru makroregij je ključno in celo nujno za učinkovito naslavljanje sodobnih izzivov. Pri tem še posebno velja izpostaviti izjemno vključujočo naravo makroregionalnih strategij, ki presega članstvo v Evropski uniji«, je prepričan Poslanec Evropskega parlamenta dr. Milan Brglez.
 
»Tematika letošnjega dogodka Zdravo morje za varnejšo prihodnost je v luči aktualnih napetih mednarodnih odnosov izrednega pomena. Evropski državljani namreč vedno bolj čutijo, kako pomembne so makroregionalne strategije v času kriz«, je dejal Dr. Sławomir Tokarski, direktor Generalnega direktorata za regionalno in urbano politiko Evropske komisije. Predstavniki Evropske komisije se redno udeležujejo tovrstnih dogodkov v uspešnih lokalnih okoljih, kot je Izola.
 
Veleposlanica Ksenija Škrilec, v.d. generalne direktorice direktorata za zadeve Evropske unije na Ministrstvu za zunanje zadeve je opozorila na pomen slovenskega sekretariata, Facility Point oz. Podporne točke. Slednja namreč ponuja edinstveno priložnost, da z znanjem in izkušnjami krepimo sodelovanje z ostalimi državami in ustanovami EU ter ustrezno zagovarjamo tudi interese ostalih deležnikov.
 
Tekom celega tedna je na voljo pester program vsebin o morju in njegovem zaledju, o naravnem in gospodarskem potencialu obale, a tudi tveganjih, s katerimi se morje in zaledje soočata zaradi naravnih pojavov in človekovih dejavnosti. Slednje niso nujno okolju škodljive, saj se z ustreznimi rešitvami lahko krepi narava in tudi gospodarstvo. Dogodki bodo potekali večinoma v Manziolijevi palači, medtem ko se bosta petkovi delavnici »Zeleni prehod in makro-regije« ter »Inovacije za trajnostno modro gospodarstvo« odvili v Centru InnoRenew.
 

Avtor fotografij: Branko Furlanič

PR: Eusair