Letos bomo prvič uradno obeleževali teden slovenske hrane, ki spodbuja nakupovanje in uživanje lokalnih živil. Pobudo pozdravlja tudi Spar Slovenije, ki že vrsto let podpira lokalne pridelovalce hrane ter skrbi za kakovost in svežino izdelkov v trgovinah ter čim manjši okoljski odtis. Več kot dve tretjini izdelkov na Sparovih policah je lokalnega izvora, s čimer kupcem nudijo prvovrstna, sledljiva živila, hkrati pa podpirajo lokalne pridelovalce in kmete.
Letos bomo prvič uradno obeleževali teden slovenske hrane, ki spodbuja nakupovanje in uživanje lokalnih živil. Pobudo pozdravlja tudi Spar Slovenije, ki že vrsto let podpira lokalne pridelovalce hrane ter skrbi za kakovost in svežino izdelkov v trgovinah ter čim manjši okoljski odtis. Več kot dve tretjini izdelkov na Sparovih policah je lokalnega izvora, s čimer kupcem nudijo prvovrstna, sledljiva živila, hkrati pa podpirajo lokalne pridelovalce in kmete.
Do letošnjega leta smo v Sloveniji lokalni prehrani posvetili vsak tretji petek v novembru, ko je potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po novem pa bomo vsak tretji teden v novembru obeleževali teden slovenske hrane, katerega glavni namen je spodbujanje k nakupovanju in uživanju lokalno pridelane hrane ter k pripravi tradicionalnih slovenskih jedi.
Na policah SPAR Slovenija lokalni izdelki naravnost od pridelovalcev
Pobudi ob tednu slovenske hrane se je pridružilo tudi podjetje Spar Slovenija, ki praznuje zavezo k podpori lokalnih pridelovalcev, s čimer že vrsto let skrbi za svežo, varno in kakovostno hrano na policah. S svojo zavezo želi Spar prispevati k še boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe z živili, in kupce spodbuditi k nakupu lokalnih izdelkov.
Več kot dve tretjini izdelkov na policah Sparovih trgovin prihaja iz Slovenije. V Sparu uspešno sodelujejo s slovenskimi pridelovalci sadja in zelenjave, v letu 2023 so odkupili približno 2400 ton več sadja in zelenjave kot v letu 2019. Skupaj s pridelovalci načrtujejo katero sadje in zelenjavo bodo pridelovali za njihove trgovine ter vsako leto povečujejo število dolgoročnih pogodb. V tednu slovenske hrane bodo kupci na njihovih policah našli širok nabor lokalnih pridelkov, od slovenskih jabolk, hrušk in kakijev, še širša pa bo ponudba zelenjave. Na voljo bo vse od slovenskega krompirja, čebule, buč, korenja in slovenskega rdečega zelja, ki je še posebej priljubljeno v času martinovanja. Na policah pa ponujajo izključno slovensko kislo zelje, kislo repo ter zelje za sarmo.
Poleg lokalno pridelane zelenjave in sadja Spar na vseh svojih postrežnih oddelkih ponuja izključno slovensko meso z oznako kakovosti 4SI. Oznaka zagotavlja, da je meso rojeno, vzrejeno in pripravljeno za prodajo v Sloveniji ter potrjuje najvišjo kakovost. Poleg večje svežine je pomemben vidik tudi varnost, saj znano in sledljivo poreklo pomeni garancijo strogega veterinarskega nadzora in omejene uporabe antibiotikov. V ponudbi rib v Sparovi ribarnici pa kupci najdejo tudi ribe Ribogojnice Fonda, ki zagotavlja visoko kakovostne in sveže ribe, vzgojene v zdravem okolju in v skladu z najvišjimi standardi. Ribe vse do izlova živijo v nadzorovanih pogojih, zato je njihova sledljivost stoodstotna.
V nekaterih trgovinah, kot je INTERSPAR v mariborskem Europarku, imajo tudi poseben oddelek »Lokalne dobrote, naš ponos«, ki ponuja le lokalne dobrote iz neposredne bližine trgovine. Kupci tako lahko izbirajo med približno 100 skrbno izbranimi izdelki lokalnih dobaviteljev, ki so od trgovine oddaljeni največ 40 kilometrov.
Z usmeritvijo na slovensko podeželje so v uspešnem projektu Štartaj Slovenija spodbudili sodelovanje z mladimi pridelovalci iz vse Slovenije in jim ponudili prostor na svojih prodajnih policah. Doma ali lokalno pridelana živila nadgrajujejo v inovativne izdelke, ki so skrbno zasnovani in nosijo pečat domačega v modernejši preobleki. Z razvojem dodatne dejavnosti na kmetijah Spar spodbuja nove priložnosti za mlade generacije.
Kot izpostavljajo v Sparu Slovenija, se močno zavedajo prednosti lokalne pridelave in samooskrbe z živili. Zato si bodo še naprej prizadevali za povečevanje deleža lokalnih izdelkov na svojih policah. Nakup lokalno pridelane hrane prinaša kupcem številne prednosti, vključno z zagotovljenim sledljivim poreklom, manjšimi prevoženimi razdaljami, ki ohranjajo svežino in kakovost, ter manjšo porabo goriva med transportom, kar prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.
VIR: Spar Slovenija