Drevored črnih borov na Goriški cesti spremljamo že dlje časa. Arboristka je pri pregledu ugotovila, da bo potrebno pet borov v slabem stanju odstraniti.

Komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov že preverja primerne možnosti nadomestne zasaditve.
 
Mestna občina Velenje velik pomen daje zelenim površinam, predvsem drevesom, ki so nepogrešljiv del našega bivalnega okolja. Prav zaradi tega smo tudi ustanovili komisijo za urejanje drevnine, zelenic in nasadov, v kateri sodeluje tudi zunanja arboristka.
 
Junija letos ja arboristka opravila natančen pregled celotnega drevoreda črnih borov na Goriški cesti. Ugotovila je, da je nekaj odraslih borov v notranji liniji (ob atrijskih hišah Goriške ceste) opešalo v vitalnosti, zaradi česar so drevesa napadle žuželke. Na prizadetih borih so na deblih vidne izletne odprtine lesnih os, krošnje so posušene, rjave. Eden od borov se je pretekli konec tedna tudi porušil. Prav zaradi tega je arboristka predlagala, da se še preostalih pet prizadetih borov odstrani. Komisija že preverja možnosti pomlajevanja črnih borov oziroma nadomestne zasaditve dreves v tem drevoredu, saj tudi iglasta drevesa opravljajo na območju mesta številne pomembne pozitivne okoljske funkcije, vse dni v letu.

Za črne bore v liniji nasada ob stanovanjskem objektu Goriška 5 se bo glede na priporočila arboristke v prihodnjih dneh opravil prevez dvovrhatih krošenj z vrvmi.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje