Združenje Eurelectric je pripravilo študijo, v kateri je ocenilo digitalno zrelost 31 evropskih operaterjev distribucijskih sistemov iz 21 držav.

Datum objave:
23. maj 2024

Avtor:
Polona Bahun

Združenje Eurelectric je pripravilo študijo, v kateri je ocenilo digitalno zrelost 31 evropskih operaterjev distribucijskih sistemov iz 21 držav.

Evropsko elektroenergetsko omrežje je v fazi obsežne preobrazbe, ki jo poganja ambiciozna dekarbonizacija. Nov elektroenergetski sistem izhaja iz tradicionalnega modela, kjer se razpršeni OVE, električna vozila in toplotne črpalke povezujejo neposredno na distribucijsko raven. Da bi omogočili razvoj distribucijskega omrežja, morajo operaterji distribucijskih sistemov razširiti, posodobiti in digitalizirati omrežje. Digitalizacija lahko v veliki meri izboljša učinkovitost pri gradnji, delovanju in vzdrževanju električnega omrežja, vendar več ozkih grl ovira njegov polni potencial.
Danes morajo operaterji distribucijskih omrežij zagotoviti zanesljivo oskrbo z električno energijo, omogočiti povezave in varne pretoke podatkov za zasebnost strank in kibernetsko varnost. Kljub temu stopnja širitve evropskega omrežja zaostaja za potrebami po novih povezavah. Trenutna infrastruktura in tehnološki sistemi so pogosto stari desetletja in niso popolnoma opremljeni za uporabo neštetih podatkovnih točk, dodanih sistemu omrežja. Tudi upravljanje prilagodljivosti ni dovolj zrelo, da bi se spopadlo s prihodnjimi potrebami.
Večji delež OVE v omrežju zahteva boljše načrtovanje omrežja in boljše napovedi zaradi njihove spremenljive in decentralizirane narave. Glede na to, da bodo OVE do leta 2030 predstavljali 42,5 odstotka končne porabe energije v Evropi, je digitalno pripravljena infrastruktura ključni predpogoj.

Študija je pokazala, da največji izziv za digitalizirano omrežje predstavlja regulativa, sledi pa ji pomanjkanje znanja. Nasprotno pa je bila tam, kjer je bila ureditev jasna in je podpirala naložbe, na primer v kibernetsko varnost, digitalna zrelost med operaterji distribucijskih sistemov najvišja.
Nacionalni regulatorji bi morali spodbujati naložbe v digitalizacijo z zagotavljanjem ustreznih nadomestil za operaterje distribucijskih sistemov. Vzporedno je treba novo zakonodajo, uvedeno v okviru dvojnega zelenega in digitalnega prehoda – od zasnove trga z električno energijo do direktive o OVE ter zakona o podatkih in umetni inteligenci – izvajati skladno v vseh sektorjih ter se izogibati prekrivanju in nedoslednostim.
Nazadnje, digitalizacija elektroenergetskega sistem lahko uspe le z usposobljeno delovno silo, ki ga lahko upravlja. Tu lahko EU pomaga premostiti trenutno vrzel v spretnostih s formalizacijo izobraževanja, razvojem pobud za spretnosti in uvedbo certificiranja, priznanega po vsej EU.

VIR: Naš Stik