Na razpis, ki ima rekorden proračun v višini štirih milijard evrov, je prispelo skupno 337 projektnih predlogov.

Datum objave:
15. april 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
arhiv Evropska komisija
Na razpis, ki ima rekorden proračun v višini štirih milijard evrov, je prispelo skupno 337 projektnih predlogov. 

Evropska komisija je 23. novembra lani objavlja razpis za zbiranje predlogov v okviru sklada za inovacije za leto 2023 z rekordnim proračunom v višini štirih milijard evrov, da bi podprla uvajanje inovativnih tehnologij za razogljičenje. Razpis se financira s prihodki iz sistema EU za trgovanje z emisijame, pri čemer je poudarjen pomen oblikovanja cen ogljika za zeleni prehod. 

Evropska komisija je v primerjavi s prejšnjim razpisom povečala skupna razpoložljiva sredstva in podvojila proračunska sredstva, namenjena projektom proizvodnje čiste tehnologije. Za okrepitev zmogljivosti industrijske proizvodnje, vodilnega položaja na področju tehnologije in odpornosti dobavne verige v Evropi je na voljo 1,4 milijarde evrov.

Projekti bodo zdaj ocenjeni na podlagi njihovega potenciala za zmanjšanje emisij, njihove stopnje inovativnosti, zrelosti, ponovljivosti in stroškovne učinkovitosti. Sklad za inovacije lahko krije do 60 odstotkov ustreznih stroškov projekta. Obetavni projekti, ki niso dovolj zreli za nepovratna sredstva ali ne bodo izbrani za financiranje zaradi proračunskih omejitev, bodo lahko upravičeni do pomoči Evropske investicijske banke pri razvoju projektov.
Prijavitelji na razpis bodo o rezultatih ocenjevanja obveščeni v četrtem četrtletju 2024. Uspešni prijavitelji bodo pogodbe o dodelitvi sredstev podpisali v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Cilj sklada za inovacije je z ocenjenimi prihodki iz sistema EU za trgovanje z emisijami v višini 40 milijard evrov med letoma 2020 in 2030 ustvariti finančne spodbude za podjetja in javne organe, da bi vlagali v najsodobnejše nizkoogljične tehnologije in podprli prehod Evrope na podnebno nevtralnost. Sklad za inovacije je v okviru prejšnjih razpisov za zbiranje predlogov že dodelil približno 6,5 milijarde evrov za več kot sto inovativnih projektov.

VIR: Naš Stik