Severno Primorska gospodarska zbornica Nova Gorica je podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Bronasto priznanje je prejela družba GEN-I, bron in srebro pa Soške elektrarne Nova Gorica.

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Freepik
Severno Primorska gospodarska zbornica Nova Gorica je podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Bronasto priznanje je prejela družba GEN-I, bron in srebro pa Soške elektrarne Nova Gorica.

Na letošnjem razpisu je sodelovalo skoraj 100 inovatorjev iz 12 podjetji in 6 konzorcijskih partnerjev s 15 inovacijami. Podelili so 3 zlate, 7 srebrnih in 5 bronastih priznanj. Podjetje SENG je srebrno priznanje osvojilo za montažo nivojske sonde v jašku črpalk glavnega sistema hladilne vode ČHE Avče, ki je zaenkrat edina črpalna HE v Sloveniji. Problem, ki ga inovacija naslavlja, je preprečitev nenadnega oz. nenačrtovanega izpada ČHE Avče zaradi zamašitve filtrov hladilne vode ter mašenja vstopnih bočnih rešetk za dovod vode Soče v zbirni jašek hladilne vode. Merjenje nivoja vode na obeh straneh rešetk omogoča, da se oceni, koliko časa bo elektrarna še delovala in se tako izogne nenadni zaustavitvi. Ekipo so sestavljali Gašper Žabar, Jožko Pavšič, Primož  Bergoč, Peter Drusany in Marko Mladovan. Bronasto priznanje so prejeli za potopni agregat za zagotavljanje ekološko sprejemljivega pretoka (Qes) in proizvodnjo električne energije na pregradi Podselo. Na jezu Podselo je postavljen nov agregat, ki izkorišča energijo vode za zagotavljanje zahtevanega ekološkega pretoka. V preteklosti se je ekološki pretok zagotavljal preko jezu, s to inovacijo se predpisan Qes izrablja sočasno za proizvodnjo električne energije. Rešitev se je iskala v smeri robustnega agregata, ki bo obratoval 24 ur na dan, vse dni v letu, saj je Qes potrebno zagotavljati neprekinjeno. Inovacija je potopni agregat nameščen v jezovni objekt. Ekipo so setavljali Franko Primc, Egon Faganel, Primož Gabrijelčič, Alida Rejec, Ivana Ušaj, Maja Lužnik, Primož Bergoč, Miha Leban in Boštjan Čopi.

Družba GEN-I je dobitnik bronastega priznanja za projekt učinkovite rabe energije. V GEN-I tudi v energetsko zahtevnih časih skrbijo za odjemalce. S promocijsko kampanjo gospodinjske odjemalce spodbujajo z nasveti, jim pomagamo pri zmanjševanju porabe energije in s tem stroškov na računih. Z ambicioznim družbeno odgovornim ciljem želijo doseči, da bo skupna poraba njihovih gospodinjskih odjemalcev v primerjavi s preteklim letom nižja za 10 odstotkov. Več kot bo k temu prispeval posamezen odjemalec, večji bodo skupni prihranki in prispevek k ohranjanju okolja. Ekipo so sestavljali Nermina Bajrić, Majda Volk, Ana Durn, Andreja Smole, Anja Ilič, Anja Nikolavčič, Danijela Strle, Ina Pantner Volfand, Ivana Milev, Izidor Ostan Ožbolt, Kristina Šibelja, Maja Črnologar, Mateja Marinič Krašovec, Matija Gubanec Hančič, Nina Gabrijelčič, Nina Kocbek, Nuša Zidarn, Petra Kralj Ivančič in Matevž Berkopec. Bron so prejeli tudi za prenovo prodajnih procesov DCRM B2C. Sales Runner močno poenostavlja proces sklepanja in urejanja pogodb za dobavo elektrike in plina. Je orodje za pripravo ponudb in pogodbene dokumentacija za stranke, ki omogoča popoln pregled nad stranko, vodenje komunikacije na enem mestu in ažurne informacije v vsakem trenutku. Stranke prejmejo samodejno generirane pogodbe v svoj e-nabiralnik v manj kot 15 minutah po oddanem povpraševanju, hkrati pa jih lahko digitalno podpišejo, kar krepi trajnostno mišljenje.

Tri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile tudi na nacionalno tekmovanje. Te inovacije so: Električni priključek sistema izpušnih plinov in Visoko temperaturno zaznavalo izpušnih plinov. Obe inovaciji prihajata iz podjetja HIDRIA., zlato priznanje pa je osvojila tudi inovacija Kompakten visokonapetostni avtomobilski pogonski električni motor s podjetja MAHLE Electric Drives Slovenija.

VIR: Naš Stik