REKORDNO: VEČ KOT 14.500 OTROK JE V PROJEKTU »HRANA NI ZA TJAVENDAN« USPEŠNO ZMANJŠALO KOLIČINE ZAVRŽENE HRANE

REKORDNO: VEČ KOT 14.500 OTROK JE V PROJEKTU »HRANA NI ZA TJAVENDAN« USPEŠNO ZMANJŠALO KOLIČINE ZAVRŽENE HRANE


9. junij 2023 –  Zaključila se je deveta sezona projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in družba Lidl Slovenija. Z raznolikimi aktivnostmi, merjenjem količin zavržene hrane in ozaveščanjem so v projektu sodelujoče izobraževalne ustanove v povprečju zmanjšale količino zavržene hrane za 30 %, nekatere pa so uspele zavržke zmanjšati skoraj v celoti. Projektu, ki že vrsto leto združuje slovenske šolarje in otroke v prizadevanjih za manj zavržene hrane, se je v šolskem letu 2022/2023 pridružilo rekordno število – kar 215 – vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter fakultet, skupno pa je sodelovalo več kot 14.500 otrok in mladostnikov ter 933 mentorjev. 

Osnovni namen: ozaveščati in ponujati konkretne rešitve
Projekt Hrana ni za tjavendan je eden bolj priljubljenih projektov, ki si ga v okviru programa Ekošola vsako leto izberejo izobraževalne ustanove. Vključuje namreč širok nabor poučnih in ozaveščevalnih vsebin, s katerimi na omenjenih ustanovah ter tudi v domačih gospodinjstvih zmanjšujejo količine zavržene hrane. 

Prav to je osrednji namen projekta – ozaveščati otroke, mladostnike, učitelje in starše o zaskrbljujočih količinah hrane, ki jo vsakodnevno zavrženo, ter obenem ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vsakdanu. »V devetih letih projekta se je nabrala bogata zakladnica učinkovitih prijemov in aktivnosti, kako zmanjšati količine zavržene hrane. Projekt vedno znova podira rekorde pri številu pridruženih ustanov, kar je dokaz, da se sodelujoče ustanove zavedajo problematike in so zato nujni tako konkretni ukrepi kot tudi ozaveščanje,« je izpostavil  Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.  

Najbolj uspešni pri zmanjševanju količin zavržene hrane so letos bili osnovnošolski učenci in vrtčevski otroci, sledijo srednje šole in fakultete, zmagovalne projekte pa so v svojih starostnih kategorijah pripravile OŠ Šmarje Sap (vrtci in prva triada OŠ), OŠ I Murska Sobota (druga in tretja triada OŠ), OŠ dr. Ljudevita Pivka (šole s prilagojenim programom) in ŠC Šentjur, Srednja poklicna in strokovna šola (srednje šole in fakultete). 

Reciklirana kuharija: 278 domiselnih receptov iz presežkov hrane
Sodelujoče ustanove v projektu Hrana ni za tjavendan so imele možnost sodelovati tudi v natečaju Reciklirana kuharija, v okviru katerega so ustvarili okusne in preproste recepte iz ostankov hrane, ki bi sicer romala v smeti. Otroci so skupaj z mentorji ustvarili kar 278 domiselnih receptov, partnerja projekta pa sta nagradila 20 najboljših. Iz zmagovalnih receptov je nastala že osma izdaja knjižice Reciklirana kuharija, ki je na voljo na povezavi: https://www.lidl.si/sl/katalog/reciklirana-kuharija/view/flyer/page/1.  


V Lidlu Slovenija problematika zavržene hrane ena temeljnih tematik trajnostne strategije 
Osrednji podpornik in partner projekta Hrana ni za tjavendan je družba Lidl Slovenija, ki se s problematiko zavržene hrane ukvarja že vrsto let. Ob tem pospešeno nadgrajujejo procese, ki pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane na sistemski ravni, krepijo ozaveščenost in spodbujajo razmislek ciljnih javnosti o pomenu preudarnega ravnanja s hrano. »Verjamemo v to, da so mlade generacije ustvarjalci sprememb in da močno vplivajo na svojo družino in okolico, v kateri živijo. In prav to je naše vodilo pri ustvarjanju tega projekta že vsa ta leta. Ko so ustanove ugotovile, da z aktivnostmi v okviru projekta dosegajo vidne rezultate v količini zmanjšanja zavržkov hrane, so ga vzele za svojega in mnoge med njimi so mu zveste že od samega začetka,« je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija. 

Lidl Slovenija se med drugim umešča tudi med ponosne podpornike in pobudnike slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga je Vlada Republike Slovenija razglasila na datum 24. april in se bo od letos dalje obeleževal vsako leto. 

O Lidlu Slovenija
Lidl Slovenija, ki na slovenskem trgu posluje od leta 2007, ima danes 65 trgovin in skoraj 2000 zaposlenih. Je del mednarodne Skupine Lidl, ki je trenutno navzoča v 32 državah in ima skupaj več kot 12.000 trgovin v 31 državah ter zaposluje več kot 360 tisoč ljudi. Držijo se preprostega načela: ponujajo najvišjo kakovost po ugodnih cenah in želijo s ponudbo več kot 2300 izdelkov lastnih blagovnih znamk in drugimi uveljavljenimi blagovnimi znamkami zadovoljiti vsakdanje potrebe vsake družine. Lidl Slovenija je zanesljivo, kredibilno in nizko tvegano podjetje, ki dosega najvišje mednarodne standarde poslovne etike, kar dokazujejo s certifikatom platinaste bonitetne odličnosti.

Ustvarimo boljši svet je trajnostna pobuda Lidla Slovenija, s katero želijo s pozitivnim zgledom k ustvarjanju boljšega sveta spodbujati tudi svoje zaposlene, poslovne partnerje, kupce in širšo družbo. Vsako leto sodelujejo s številnimi organizacijami s področja izobraževanja, kulture, športa ter humanitarne pomoči ljudem in živalim. K najpomembnejšim poslovnim odločitvam dosledno prištevajo tudi odgovornost do okolja, in sicer s čim bolj optimalnim načrtovanjem logističnih poti, z varčnejšo razsvetljavo v svojih poslovalnicah, z doslednim ravnanjem z odpadki in z oblikovanjem ukrepov za zmanjševanje zavržene hrane. Več na www.boljsi-svet.si. 

O programu Ekošola
Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja. Namenjen je krepitvi ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihovo siceršnjo vzgojo in izobraževanje. Ker so potrebe po aktivnostih za spodbujanje odgovornejšega ravnanja s hrano in okoljem narasle, so v okviru programa v sodelovanju z Lidlom Slovenija oblikovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z izvajanjem aktivnosti na področju zmanjševanja količin zavržene hrane sodelujoče šole in vrtci iščejo učinkovite rešitve za odgovornejše ravnanje s hrano. Več na www.ekosola.si

VIR: Ekipa projekta Hrana ni za tjavendan