napovednik

Začetek tečaja risanja mange za mlade 12+: Obrazi in figuratorek, 5. september, od 16.00 do 18.00
Najstnike od 12. leta dalje vabimo na tečaj risanja mange, ki ga vodi likovna pedagoginja in odlična poznavalka mange Tamara Bregar.
Na tečaju se boste spoznali z osnovami risanja obrazov in figure v manga stilu.
Tečaj bo potekal ob torkih, od 5. septembra do 3. oktobra, od 16.00 do 18.00.
Predznanje ni potrebno.

Več informacij in prijave na povezavi.
Več
 
Galov klub: srečanje za skupino Škratkitorek, 5. september 2023, od 16.00 do 18.00
Na prvem srečanju bomo spoznali zakulisje galerije. Skozi igro vlog bomo izvedeli, kaj počnejo kustosi, restavratorji, varuhi in drugi ljudje, ki delajo v galeriji. Podučili se bomo tudi o skrbi za umetnine in o inventarni knjigi. V ateljeju se bomo lotili izdelave galerijskega dnevnika, ki nam bo služil še na vseh prihodnjih srečanjih v tem šolskem letu.

Srečanje je namenjeno članom Galovega kluba v šolskem letu 2023/24.
Več
 
Nova razstava: Umetnikov atelječetrtek, 7. september, od 10.00 do 18.00

V četrtek, 7. septembra, bo prvič na ogled nova razstava Umetnikov atelje. Iz fotografskih arhivov španskega Zavoda za kulturno dediščino. Na ogled bo 90 fotografij, ki v časovnem razponu od konca 19. stoletja do sredine 20. stoletja odpirajo vrata v ateljeje španskih slikarjev in kiparjev in nam omogočajo vpogled v bogastvo različnih struj španske umetnosti v prvi polovici 20. stoletja. Razstavo zaokrožuje izbor fotografij slovenskih umetnikov iz istega časovnega obdobja.

Več o razstavi na povezavi.
Več
 
Predavanje Trije šopki cvetja, Španska šolačetrtek, 7. september, ob 18.00

Vabimo vas na predstavitev septembrskih Odstiranj: Trije šopki cvetja, Španska šola.
Brezčasni in dišeči šopki so sestavljeni iz cvetlic, ki ne cvetijo istočasno. V mešani postavitvi so predpomladni teloh, pomladne narcise in tulipani, majske šmarnice, lilije, potonike, junijske vrtnice, nageljni, dalije in jasmin. V šopku na levi strani slike je nekaj cvetlic, ki jim je do upodobljenega videza morala pomagati slikarjeva domišljija.Predava Jassmina Marijan.Odstiranja so manjše mesečne tematske razstave. Tokratna Odstiranja bodo na ogled od 7. septembra do 4. oktobra 2023.Več informacij in prijave na povezavi.
Več
 
Javno vodstvo po razstavi Umetnikov ateljenedelja, 10. september 2023, ob 11.00

Razstava Umetnikov atelje predstavlja devetdeset fotografij (digitalnih preslikav po originalnih fotografijah), ki v časovnem razponu od konca 19. stoletja do sredine 20. stoletja odpirajo vrata v različne ustvarjalne prostore slikarjev in kiparjev. Izbrane so iz fotografskega arhiva, ki ga hrani Španski zavod za kulturno dediščino (Instituto del Patrimonio Cultural de España).

Razstavo španskih umetnikov v ateljejih smo zaokrožili z izborom fotografij umetnikov, ki so v enakem časovnem obdobju delovali na ozemlju Slovenije.

Vodi koordinatorka projekta dr. Katra Meke.
Na vodstvo se prijavite na povezavi.
Več
Ekskluzivno za Prijatelje Narodne galerije
 
Vodstvo za Prijatelje Narodne galerije: Umetnikov ateljesreda, 6. september 2023, ob 11.00

Spoštovani Prijatelji Narodne galerije,v sredo, 6. septembra 2023, ob 11. uri vas vabimo na ekskluzivno vodstvo po razstavi Umetnikov atelje. Iz fotografskih arhivov španskega Zavoda za kulturno dediščino. Vodila bo kustosinja dr. Katra Meke. Prijave na voden ogled so obvezne. Prijavite se na telefonski številki 01 24 15 418 (blagajna) ali po elektronski pošti blagajna@ng-slo.si.Vodstvo je namenjeno Prijateljem Narodne galerije z veljavno člansko izkaznico.

 
Vodstvo na prostem za Prijatelje Narodne galerije: Baročna Ljubljanatorek, 19. september 2023, ob 10.30
Spoštovani Prijatelji Narodne galerije,vabimo vas na umetnostnozgodovinski sprehod v ciklu Baročna Ljubljana. Na letošnjem sprehodu po ljubljanskih baročnih spomenikih si bomo s kustosinjo dr. Katro Meke ogledali uršulinsko cerkev sv. Trojice in spoznali ključne posameznike – naročnike in umetnike, ki po mnenju arhitekta Jožeta Plečnika zaznamovali ''enega najlepših prostorov, kar jih je poznal''.Zbirno mesto je ob 10.30 v Narodni galeriji, Prešernova 24.Vodstvo na prostem je namenjeno članom s poravnano članarino. Vsa mesta so trenutno zasedena. Za uvrstitev na čakalni seznam pokličite na telefonsko številko 01 24 15 418 (blagajna) ali pišite na blagajna@ng-slo.si.
Vpisujemo v Galov klub
Galov klub je namenjen otrokom od 6. do 12. leta. Galovce razdelimo v skupine glede na njihovo starost.
Srečanj je deset in potekajo enkrat mesečno, od septembra do junija, od 16. do 18. ure:Člani Galovega kluba – Galovci se srečajo enkrat mesečno inspoznavajo umetnine,odkrivajo zakulisje Narodne galerije,ustvarjajo v galerijskem ateljeju.Letna članarina: 120 EURUgodnosti: enoletni prost vstop v Narodno galerijo, 20 % popust pri praznovanju rojstnega dne v galeriji, 10 % popust na počitniških delavnicah.Prijavite se lahko osebno pri blagajni Narodne galerije ali na tej povezavi.
Več
Vpisujemo v abonma Sozvočje svetov
  Nova sezona koncertov in predavanj Sozvočje svetov XXIII

Vabimo vas k vpisu abonmaja za sezono 2023–2024!
Septembra začenjamo z novo sezono cikla šestih predavanj kustosov Narodne galerije in koncertov Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Novo sezono bomo začeli s prvim delom dveletnega ciklusa dogodkov z naslovom Glasovi zemlje.

Abonma Sozvočje svetov
Cena abonmaja 2023–2024: 75 EUR
Vstopnica: 19 EURCena abonmaja za člane društva Prijatelji Narodne galerije: 50 EUR
Vstopnica: 15 EURAbonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.Datumi predavanj in koncertov v Slavnostni dvorani Narodne galerijeVsakič se dogodek začne s predavanjem ob 19.30 in nadaljuje s koncertom:19. september 2023, Divja odkritja24. oktober 2023, Glasovi mladosti19. december 2023, Galski glasovi27. februar 2024, Višavja in nižavja23. april 2024, Sladka melanholija4. junij 2024, Baročni potepuhiVeč informacij na povezavi.
Razstave
Umetnikov ateljeIz fotografskih arhivov španskega Zavoda za kulturno dediščinoNa ogled od 7. septembra do 26. novembra 2023
Odstiranja: Hišni oltar Marijinega oznanjenja – provenienca in čas nastankaNa ogled od 1. junija do 6. septembra 2023
Odstiranja: Trije šopki cvetja, Španska šola
Na ogled od 7. septembra do 4. oktobra 2023
Ne-vidna moč
Razstava del likovnega natečaja za osnovne šoleNa ogled od 17. junija do 10. septembra 2023

Moj manga stil
Razstava del likovnega natečaja za mladeNa ogled od 17. junija do 10. septembra 2023



Več
Napovedujemo
torek, 12. september, ob 16.00: Galov klub: srečanje za skupino Špicuheljci

četrtek, 14. september, ob 18.00: Javno vodstvo po razstavi Umetnikov atelje
nedelja, 17. september, ob 11.00: Javno vodstvo po stalni zbirki: Slovenski impresionisti
četrtek, 28. september, ob 18.00: Javno vodstvo Cvetje in ženske
Več
Ne spreglejte
 
Galerijska trgovinaObiščite našo galerijsko trgovino in si oglejte pester izbor razstavnih katalogov in izdelkov z motivi najlepših umetniških del, ki jih hranimo in predstavljamo v Narodni galeriji.
Nakupujete lahko tudi preko spleta.
Več
 
Novica iz sveta umetnostiRazstava del Pabla Picassa uvaja serijo razstav Španski dialogi v Muzeju Bode

Ob 50-letnici smrti Pabla Picassa so v berlinskem Muzeju Bode pripravili razstavo Španski dialogi: Picassova dela iz muzeja Berggruen, ki osvetljuje vpliv španske zgodovine umetnosti na tega umetnika. Razstava je na ogled do 21. januarja prihodnje leto.
Več

VIR: NG