Ministrstvo za digitalno preobrazbo je danes v uradnem listu objavilo javni razpis za sofinanciranje usposabljanj mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje naravoslovnih in tehniških poklicev.

Ljubljana, 26. maja - Ministrstvo za digitalno preobrazbo je danes v uradnem listu objavilo javni razpis za sofinanciranje usposabljanj mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje naravoslovnih in tehniških poklicev. Na voljo je nekaj manj kot 5,5 milijona evrov v dveh letih.

V okviru razpisa se bo financiralo izvedbo programov neformalnega usposabljanja za spodbujanje zanimanja mladih za digitalne tehnologije, njihovo razumevanje ter odgovorno in varno uporabo. Razdeljen je na tri področja, to so vsebine za dekleta in ženske, napredne digitalne tehnologije ter dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih.

Za aktivnosti, s katerimi bi dekleta in ženske spodbudili k odločanju za študijsko oziroma karierno pot na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, je v okviru razpisa namenjenih 550.000 evrov. Ciljna skupina so dekleta in ženske, stare med šest in 29 let.

Da bi otrokom in mladim do 29 let ne glede na spol približali napredne digitalne tehnologije, je predvidenih 1,2 milijona evrov. Gre za tehnologije, kot so umetna inteligenca, tehnologija veriženja blokov, podatkovna analitika in velepodatki, internet stvari, obogatena resničnost, navidezna resničnost in podobno.
Preostalih nekaj manj kot 3,7 milijona evrov razpisnih sredstev pa je namenjenih za dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih. Pri projektih v okviru tega sklopa je ključno, da so aktivnosti vezane na dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih ter promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev, je zapisano v razpisu.
Programi, ki bodo sofinancirani s sredstvi iz razpisa, se bodo izvajali v obliki neformalnih usposabljanj, kot so tečaji, delavnice, učni tabori in druge oblike dela z mladimi. Bistven element usposabljanj je preplet teoretičnih in praktičnih vidikov, katerega namen je dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih, pravijo na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Javni razpis predvideva dva prijavna roka, prvi je 27. junij. Za potencialne prijavitelje bodo na ministrstvu organizirali tudi informativno delavnico, na kateri bodo vsebino razpisa podrobneje predstavili.

VIR: STAkrog