Zavod Celeia Celje je za programski sklop dogodkov za sezono 2023/2024 pripravil novost – plesni cikel. Izbor sedmih plesnih predstav, pod kuratorsko taktirko plesalke Mojce Majcen, bo na različnih celjskih odrih občinstvu približalo svet sodobnih plesnih produkcij domačih in tujih umetnikov.

Zavod Celeia Celje je za programski sklop dogodkov za sezono 2023/2024 pripravil novost – plesni cikel. Izbor sedmih plesnih predstav, pod kuratorsko taktirko plesalke Mojce Majcen, bo na različnih celjskih odrih občinstvu približalo svet sodobnih plesnih produkcij domačih in tujih umetnikov. Prva predstava v okviru plesnega cikla bo Ptero, v izvedbi Združenja profesionalnih plesnih umetnikov PULS iz Hrvaške in Mediteranskega plesnega centra, prav tako iz Hrvaške.


Čeprav Celje velja tudi za plesno mesto s številnimi plesnimi šolami, ki gojijo in izobražujejo različne plesne prakse, je na celjskih odrih le redko mogoče videti profesionalne plesne produkcije za otroke in odrasle. To je, po besedah mag. Maje Voglar, direktorice Zavoda Celeia Celje, eden glavnih razlogov, da so v omenjenem javnem zavodu, v sodelovanju s kuratorico programa, Mojco Majcen, pristopili k snovanju posebnega plesnega cikla. »Osnovno vodilo je bilo poiskati kakovostne plesne produkcije, ki jih ponujajo tako odri doma kot tudi v tujini. Veseli smo, da smo že v prvi sezoni k sodelovanju uspeli privabiti plesalce iz Slovenije in treh tujih držav, Hrvaške, Italije in Srbije,« je o programski novosti Zavoda Celeia Celje povedala direktorica, Maja Voglar. Izpostavila je še, da bodo plesne predstave na ogled na različnih celjskih odrih, s čimer se bo še okrepilo sodelovanje in partnerstvo s celjskimi institucijami kakršni sta Gledališče Celje in Plesni forum Celje, obenem pa se vzpostavljajo vezi s tujimi partnerji, mednarodno uveljavljenimi plesnimi skupinami in organizacijami.

»Plesni cikel začenjamo s predstavo Ptero, v produkciji hrvaškega Združenja profesionalnih plesnih umetnikov PULS in Mediteranskega plesnega centra in izvedbi Petre Chelfi ter Petre Valentić. Njuno gostovanje na odru Plesnega foruma Celje podpirata Mesto Zagreb in Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške,« je o otvoritveni predstavi plesnega cikla povedala kuratorka programa plesalka, Mojca Majcen.

Do 29. aprila, ko bo na svetovni dan plesa na odru Gledališča Celje na ogled premiera celovečerne predstave v nastajanju Meja, ki bo, poleg celjske predstave premiero doživela tudi v Novi Gorici, nastaja pa v koprodukciji Zavoda M&N dance, Festivala Velenje in Evropske prestolnice kulture Nova Gorica 2025, se bo zvrstilo še pet plesnih predstav. Termin glasbeno-plesnega performensa DE-SET v izvedbi slovenskega plesnega dvojca M&N ter Dua Silence bo, zaradi poškodbe, določen naknadno. Februarja bodo v okviru Plesno po Prešernu na ogled tri predstave. V Celju bo med drugim s predstavo Lend me your ears gostovala italijanska plesna skupina Arearea, Inštitut za umetniško igro in Balkan dance project se bo predstavil z diptihom koreogafinj Femine. Sklop Plesno po Prešernu bo zaključila izbrana celjska plesna predstava. 

Zavod Celeia Celje bo s plesnim ciklom ter izbranimi gostovanji domačih in tujih plesnih umetnikov na celjskih odrih ljubiteljem plesa tako omogočil večjo dostopnost in stik s sodobno plesno produkcijo.

VIR: Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje