Xiaomi 12T Pro review

Xiaomi 12T Pro je nov družinski član serije T, v katero Xiaomi uvršča cenovno ugodne telefone s tehnološko naprednimi komponentami. Še poseben poudarek pa dajejo na fotoaparat. Tako Xiaomi 12T Pro prinaša 200MP primarni fotoaparat, ki sloni na Samsung ISOCELL HP1 tipalu, opremljen je z optično stabilizacijo slike (OIS) in Phase Detection Autofocus (PDAF). Xiaomi pa je v 12T Pro vgradil še kar nekaj drugih tehnološko dovršenih rešitev, a o tem v nadaljevanju.

Xiaomi 12T Pro
Xiaomi 12T Pro prihaja s 120W HyperCharge hitrim polnilecm
V škatli se poleg samega telefona Xiaomi 12T Pro nahajajo, prozorni TPU zaščitni ovitek, USB-A to USB-C kabel in 120W HyperCharge hitri polnilec. Tukaj je pomembno poudariti, da Xiaomi uporablja lastno HyperCharge tehnologijo za hitro polnjenje in tako za polni izkoristek uporabnik nujno potrebuje tako priložen kabel, ki ima dodatne pine, kot tudi 120W polnilec. Če se kar tukaj dotaknemo hitrega polnjenja. V klasičnem polnilnem načinu se Xiaomi 12T Pro do 100% napolni v manj kot 30 minutah. Do pregrevanja telefona ne prihaja, kar je zelo pomembno. Xiaomi pa omogoča tudi Boost način polnjenja, ki 5.000 mAh baterijo telefona napolni še nekoliko hitreje. Bolj natančno, v manj kot 25 minutah. Čeprav ima Xiaomi 12T Pro enako baterijo kot lanskoletni Xiaomi 11T Pro, pa je avtonomija še nekoliko izboljšana, kar je vsekakor zelo dobrodošlo.

Eleganten in uravnotežen dizajn
Xiaomi se je pri 12T Pro odločil za preizkušen, klasičen dizajn. Sam telefon tehta 205 gramov in precej dobro sedi v roki. Je dobro uravnotežen in niti ne preveč težak. Zadnja stran je rahlo matirana, kar preprečuje puščanje odtisov na ohišju. Že dobro poznan in lepo oblikovan Xiaomi otok fotoaparatov, je tokrat še nekoliko bolj izrazit. Dodatno izbočenje zahteva namreč 200MP fotoaparat. Steklo je tako na sprednji in zadnji strani, obroba telefona pa je plastična. Telefon ima IP53 certifikat, kar pomeni, da je zaščiten proti pršenju vodnih kapljic.

Leva stran telefona je brez gumbov, na desni sta gumba za uravnavanje glasnosti in prižiganje ter ugašanje. Zgornja stran skriva stereo zvočnik, mikrofon za dušenje hrupa ter IR port. Spodaj je prav tako zvočnik, ki ga dopolnjujeta primarni mikrofon, USB-C ter dvojna nanoSIM reža. Žal spomin pri Xiaomi 12T Pro ni razširljiv z microSD kartico. Zvočniki so razviti v sodelovanju z družbo Harman Kardon, uporabniku pa je na voljo tudi Dolby Atmos podpora.

Velik, oster in zelo svetel zaslon
Z zaslonom se Xiaomi 12T Pro vsekakor lahko pohvali. Gre za 6.67 inčni 120Hz CrystalRes Amoled zaslon z ločljivostjo 1220 x 2712 pik. To pomeni, da telefon dosega odličnih 446 ppi in ima zelo ostro sliko. Tudi svetilnost zaslona je zelo dobra, kar omogoča dobro uporabnost telefona pri sončni svetlobi. Xiaomi je navedel, da je 500 nitov tipična svetilnost, 900 nitov pa je maksimalna. Zaslon ima certifikat SGS Low Visual Fatigue, ki z uporabo bralnega načina zmanjša količino modre svetlobe. Hkrati pa sta podprta tako Dolby Vision kot HDR10+ standard in tudi Widevine L1 DRM. To pomeni, da bo npr. Netflix moč gledati v FullHD ločljivosti. Pri osveževanju je že predizbrana avtomatska nastavitev, ki samodejno prilagaja osveževanje. Uporabnik pa ročno lahko izbere fiksno 120Hz osveževanje ali fiksno 60Hz osveževanje slike.

V primerjavi s prejšnjo generacijo je pri Xiaomi 12T Pro novost tudi čitalec prstnih odtisov pod zaslonom. V praksi se dobro obnese, je zelo hiter in zanesljiv. Morda je težava le, da je postavljen zelo proti spodnjemu robu telefona. Dobrodošlo je tudi, da se je Xiaomi odločil v telefon vgraditi pravi proximity senzor, kar zdaj zagotavlja želeno uporabniško izkušnjo pri telefoniranju (ko telefon približamo glavi).

Android 12 z MIUI 13 preobleko
Na Xiaomi 12T Pro teče operacijski sistem Android 12, a tokrat z novo MIUI 13 preobleko. Xiaomi pri 13-ki obljublja boljšo optimizacijo RAM-a, boljšo izrabo procesorske moči in boljši izkoristek spomina. Na prvi pogled pri novem MIUI razlik ni, a te se skrivajo v podrobnostih. Obvestilna vrstica je zdaj privzeto razdeljena na dva dela (obvestilni del in del s hitrimi povezavami). Če si kdo zaželi staro enovito obliko, pa Xiaomi še vedno ponuja možnost prehoda na to možnost.

Xiaomi s stransko vrstico omogoča hitre dostope do aplikacij. Velik poudarek je tudi na prilagodljivosti teme in Always-on zaslona. Za varnost in zasebnost skrbi prednaložena aplikacija Varnost. Poleg zaščite pred zlonamernimi kodami ponuja številne druge možnosti glede zasebnosti, dodeljevanja dovoljenj, nastavitev baterije, sproščanja RAM-a …

Telefon poganja zmogljiv osemjedrni Snapdragon 8+ Gen 1 procesor grajen na 4nm tehnologij. Samo delovanje je bilo ves čas brez težav, tudi pri 120Hz ter snemanju in predvajanju 8K videa. To pomeni, da je Xiaomi izbral odličen procesor, ki bo opravil vsako delo, ki bo brez težav opravil vsako delo, ki mu bo naloženo. Uporabniku so na voljo 5G povezava, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 ter NFC.

200MP fotoaparat je zvezda telefona Xiaomi 12T Pro
Xiaomi 12T Pro ima na zadnji strani tri fotoaparate. Seveda je zvezda 200MP primarni fotoaparat, a tukaj sta še 8MP širokokotni in 2MP makro. Kot omenjeno na začetku, primarni fotoaparat uporablja Samsung ISOCELL HP1 tipalo. To je podprto s tehnologijo Tetra2pixel, ki 0.64µm piko združuje s tehnologijo 16-v-1 in ustvari 2.56µm veliko piko. V primerjavi z lanskim 108MP fotoaparatom, je nadgradnja z enim od največjih trenutno na tržišču dostopnih tipal, precejšnja pridobitev. Za dodatni plus pa poskrbi optična stabilizacija slike, ki je pri 11T Pro prav tako ni bilo. Ultraširoki 8MP fotoaparat uporablja Samsung S5K4H7 ISOCELL Slim tipalo z 1.12µm veliko piko in 120° vidnim kotom. Makro pa je 2MP GalaxyCore GC02 s fiksnim fokusom pri okoli 4 cm. Na sprednji strani je 20MP selfi fotoaparat s Sony IMX596 tipalom, 0.8µm veliko piko in f/2.2 zaslonko.

Aplikacija za fotografiranje in snemanje videa je pri Xiaomiju že uveljavljena. Uporabnik izbira med različnimi načini delovanja, med katerimi je tudi Pro način. Tukaj uporabnik lahko sam nastavlja parametre (belina, ISO, hitrost zaslonke …). Nočni način delovanja, a uporabnik ima v nastavitvah že predvklopljen samodejni nočni način, ki se avtomatično vklopi ob zaznani slabši svetlobi. Fotografije, ki jih Xiaomi 12T Pro naredi pri dnevni svetlobi so barvite, zadovoljivo ostre in pri prednastavljeni 12.5MP fotografiji praktično brez šuma.


Fotografije lahko naredimo tudi v 50MP in 200MP načinu, če pod nastavitvami Več izberemo Ultra HD. To posledično pomeni tudi precej večjo slikovno datoteko. Pri 200MP na račun veliko večje datoteke ne dobimo ravno boljše fotografije, pri 50MP pa se sicer kvaliteta v primerjavi s standardno 12.5MP nekoliko poslabša, a vseeno precej več slikovnih pik odtehta nekoliko večjo datoteko in še vedno zelo dobro fotografijo. 2x zoom, ki ga vmesnik samodejno predlaga, da zadovoljivo dobro fotografijo. 12T Pro namreč nima namenskega telefoto fotoaparata, a to je pri telefonih, ki ne sodijo v najvišji cenovni razred, povsem pričakovano.


Nočni način
Nočni način fotografije se kot rečeno ob slabi svetlobi vklopi samodejno in deluje zavidljivo dobro. Za še boljše rezultate pa je najbolje izbrati »Nočni način«, kot samostojni način delovanja. Ta namreč slikam doda nekoliko več globine. Zanimivo pa je, da se tudi 2x zoom v nočni fotografiji dobro obnese, čeprav 12T Pro, kot rečeno nima samostojnega telefoto fotoaparata. Nekoliko slabše pa se telefon obnese pri makro fotografiji.

Snemanje videa je možno v 8K z 24 slikami na sekundo. Zanimivo je, da se je Xiaomi v primerjavi z lanskim modelom odločil za manj slik na sekundo. 11T Pro v 8K ločljivosti namreč omogoča 30 slik na sekundo. 2x zoom pri 8K ločljivosti ni na voljo, je pa pri 4K (tudi s 60 slikami na sekundo). Video v 8K je za cenovni razred v katerega sodi Xiaomi 12T Pro razmeroma ustrezne kakovosti. Še bolje je v 4K ločljivosti, a je nekoliko slabše, če uporabimo 2x zoom, ki je pri tej ločljivosti že na voljo. Stabilizacija slike je zelo dobra, tudi v primeru, če se premikamo. Pri slabi svetlobi snemanje videa ne povzroča prav nikakršnih težav.

Za zaključek
Xiaomi je pri 12T Pro v telefon srednjega višjega razreda prinesel kar nekaj zanimivih premium elementov in prav zaradi tega zanimivega je telefon v marsikaterem pogledu tudi paradni konj. Priporočena maloprodajna cena za različico z 8GB RAM-a in 256GB spomina je v Sloveniji 819€. Xiaomi 12T Pro se tako zagotovo lahko pohvali s svojim 6.67 inčnim zaslonom, odličnimi stereo zvočniki razvitimi z družbo Harman Kardon, zmogljivim Snapdragon 8+ Gen 1 procesorjem ter dobro avtonomijo baterije, ki podpira tudi super hitro polnjenje. Celostno gledano pa zelo dober fotoaparat vse prej naštete lastnosti le še zaokroža v celoto, ki jo je moč le pohvaliti. Ker pa pri vsaki stvari iščemo perfekcijo, so tudi tukaj stvari, ki bi jih Xiaomi lahko izboljšal ali dodal, a če bo z naslednjo generacijo dodal le telefoto fotoaparat, bo to že zelo velik premik proti perfektnosti. Za Xiaomi 12T Pro je tako moč podati le toplo priporočilo.