V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.



Drugi krog glasovanja na volitvah predsednika oziroma predsednice republike bo 13. novembra 2022.

Na posebni spletni strani Državne volilne komisije je dostopnih več podatkov o poteku volitev.

Volivce obveščamo, da bodo v nedeljo, 13. novembra 2022, med 9.00 in 17.00 uro po lokalnem času, volišča vzpostavljena na naslednji diplomatskih predstavništvih in konzulatih: Generalni konzulat (GK) v Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, Veleposlaništvo (VP) v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Tokiu, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini (Izseljenci), so prejeli uradne prazne glasovnice tako za izvedbo prvega kot tudi morebitnega drugega kroga volitev. Izseljenci lahko glasujejo po pošti iz tujine z uradno prazno glasovnico ali se udeležijo volitev na navedenih diplomatskih in konzularnih predstavništvih, če je v državi njihovega stalnega prebivanja vzpostavljeno volišče.

Po pošti iz tujine ali na diplomatskem oziroma konzularnem predstavništvu lahko glasujejo tudi volivci z začasnim bivališčem v tujini, če so pravočasno, to je do vključno 13. 10. 2022 do 24. ure po slovenskem času, o svoji nameri obvestili Državno volilno komisijo.

Izseljenci, ki bodo na dan izvedbe drugega kroga začasno v Republiki Sloveniji, lahko glasujejo na posebnem volišču "omnia", če o tem pravočasno, to je do vključno 9. 11. 2022 do 24. ure po slovenskem času, obvestijo Državno volilno komisijo.

Vlogo za glasovanje na volišču "omnia" je mogoče oddati preko portala e-Uprava:

Dodatne informacije so dostopne na spletni strani Državne volilne komisije.

PR: Občina Šentrupert