Po prvem letu, odkar je mednarodna steklarska skupina Vaider Group prevzela SFS Paraćin, potekajo vse načrtovane strateške investicije za posodobitev proizvodnje.

Po prvem letu, odkar je mednarodna steklarska skupina Vaider Group prevzela SFS Paraćin, potekajo vse načrtovane strateške investicije za posodobitev proizvodnje. V prvi fazi gre za 50 milijonov evrov vredno naložbo v novo proizvodno peč s kapaciteto 270 ton/dan, ki bo začela obratovati spomladi prihodnje leto. S tem bo SFS močno okrepil svoj položaj na trgu embalažnega stekla za živilsko industrijo in industrijo pijač. Nemoteno tečejo tudi priprave na naslednjo fazo - izgradnjo popolnoma nove t.i greenfield tovarna s 4 proizvodnimi linijami, s katero bodo leta 2026 povečali proizvodne kapacitete na približno 500 ton visokokakovostnega embalažnega stekla na dan. Celotna naložba je ocenjena na okoli 100 milijonov evrov. Hkrati je družba napovedala številne projekte sodelovanja z lokalno skupnostjo v Paraćinu, ki vključuje donacijo 5.000 plastenk za vodo vsem osnovnošolcem in srednješolcem v Paraćinu, natečaj za 20 štipendij za prihodnje poklice in donacijo 21 računalnikov. učencem lokalne šole.

Generalni direktor SFS Paraćin in Vaider Group, mag. Peter Čas je ob predstavitvi ključnih razvojnih točk v prvem letu po prevzemu in trenutnih aktivnostih v zvezi s prvo razvojno fazo posodobitve proizvodnje dodatno poudaril, da bo »z zagonom nove peči povečan število delovnih mest in prehod SFS med proizvajalce sodobne steklene embalaže, kjer so se v zadnjem desetletju temeljito spremenile potrebe kupcev in dodana vrednost. V zadnjem desetletju smo podobno pot uspešno prehodili na proizvodni lokaciji v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik. Ta izkušnja nam danes zelo koristi."

Uresničevanje razvojnih načrtov v Paraćinu ima širši vpliv na celotno srbsko steklarstvo, saj služi kot vztrajnik oz. gonilo industrije in znanja, ki je nekoč krasilo to okolje. Srbija je trenutno skoraj 100-odstotno odvisna od uvoza uvoženega embalažnega stekla, kar se bo začelo postopoma spreminjati z zagonom nove peči in kasnejšo izgradnjo nove t.i. novih tovarn konec leta 2025. Peter Čas dodaja: »Tako z nadaljnjimi investicijami kot razvojem novih znanj in novih delovnih mest bomo aktivno prispevali k povečanju dodane vrednosti in konkurenčnosti lokalnega gospodarstva.« Zelo smo veseli, da sta tako Vlada Republike Srbske kot Občina Paraćin prepoznali širši pomen naših strateških načrtov in da sta pripravljeni podpreti naše investicije.«

Družba je predstavila tudi številne projekte sodelovanja z lokalno skupnostjo v Paraćinu, ki vključujejo donacijo 5.000 plastenk za vodo vsem učencem osnovnih in srednjih šol v Paraćinu ter na pobudo župana občine g. Vladimir Milićević, donacija 21 računalnikov učencem tamkajšnjih šol. SFS Paraćin se je odločila tudi za podelitev 20 kadrovskih štipendij, prva pa je bila podpisana prav na današnji dan. Tudi v steklarstvu se delovna mesta spreminjajo in zaradi pomanjkanja delovne sile je dolgoročno najuspešnejša strategija izobraževanje lastnih kadrov, saj s tem podjetja in posamezniki pridobijo ne le potrebna znanja, ampak tudi vrednote ​družbe in kariernega razvoja, so poudarili v podjetju.

Predsednik občine Paraćin, g. Vladimir Milićević je ob tej priložnosti v svoji predstavitvi poudaril, kako pomembna je naložba SFS za mesto. Ob tej priložnosti se je zahvalil Vladi RS ter skupini Vaider in Steklarni Hrastnik, ki sta prepoznala mesto Paraćin kot mesto za investicije in odpiranje novih delovnih mest. Poudaril je, da bo SFS čez 10 let vodilna na Balkanu. Milićević je omenil tudi Muzej steklarstva, ki bo dopolnil pomen te tovarne.

VIR: SFS