V torek, 14.2.2023 je v Interpretacijskem centru kraške vegetacije Botaničnega vrta v Sežani potekala tiskovna konferenca z naslovom »Mednarodni dan turističnih vodnikov in začetek nove turistične sezone na območju Krasa in Brkinov«.

Na pobudo Društva turističnih vodnikov Krasa in Brkinov so svoja razmišljanja o vlogi in pomenu turističnih vodnikov na območju matičnega Krasa in Brkinov, kot tudi stanje in perspektive lokalnega turizma predstavili: Špela Jovanovič Gaberšek, predstavnica Direktorata za turizem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport; Aleš Vodičar, direktor Območne razvojna agencija Krasa in Brkinov; mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Javnega zavod Miren Kras; mag. Tatjana Vošinek Pucer, direktorica Holdinga in Kobilarne Lipica; Stojan Ščuka, direktor Parka Škocjanske jame; Andrej Sila, župan Občine Sežana ter Bogdan Macarol, predsednik Društva turističnih vodnikov Krasa in Brkinov.

V sklopu novinarske konference je Marjetka Kljun Terčon, vodja Botaničnega vrta Sežana predstavila projekt Vrtovi Krasa, v katerega se povezuje 5 vrtov na destinaciji z izjemno vrtno-arhitekturno dediščino. Projekt opozarja na zgodovinski, krajinski, arhitekturni in botanični pomen Botaničnega vrta Sežana, Pepinega kraškega vrta v Dutovljah, Ferrarijevega vrta v Štanjelu ter Zeliščnega vrta Domačije Belajevi v Kačičah,  predvsem pa na njihov prispevek k ohranjanju naravnih in kulturnih virov ter spodbujanju zavesti o potrebi po ohranjanju narave in okolja. V okviru projekta je nastal istoimenski skupen produkt.

Poleg simboličnega odprtja nove turistične sezone ter predstavitev stanja in načrtov za letošnje turistično leto na nivoju destinacije je bil eden od osrednjih povodov za dogodek letošnja obeležitev  21. februarja, mednarodnega dneva turističnih vodnikov. Za enega od nosilnih stebrov turizma, turistične vodnike, predstavlja ta dan eno od prvih in hkrati najpomembnejšo promocijsko aktivnost v koledarskem letu. Svetovna zveza društev turističnih vodnikov WFTGA je bila ustanovljena 21. februarja 1985. Od leta 1990 se ta dan obeležuje kot Mednarodni dan turističnih vodnikov. Na ta dan se mnogi turistični vodniki po vsem svetu predstavijo javnosti z lastnimi promocijskimi brezplačnimi vodenji.

Geslo letošnjega praznovanja je: Predrugačenje turizma -  oživitev našega dela (𝘙𝘦𝘵𝘩𝘪𝘯𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘰𝘶𝘳𝘪𝘴𝘮: 𝘙𝘦𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘶𝘳 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯).
Promocijski akciji, s katero bodo obeležili praznik, se je letos pridružilo 11 kraško-brkinskih vodnikov. Društvo od začetka leta pripravlja kratke napovedne videe ter program tematsko in prostorsko raznolikih vodenj, ki se bodo odvila med  18. februarjem in 5. marcem 2023.

Več podrobnosti v priloženem sporočilu za javnost.

VIR: Občina Sežana