Sinoči se je na Bledu zaključil odmevni Blejski strateški forum, največji zunanjepolitični dogodek v Sloveniji, ki je tokrat potekal v znamenju solidarnosti, v mednarodni skupnosti pa odzvanja predvsem spričo »Blejske zaveze EU« o nadaljnji širitvi, ki jo je v svojem nagovoru podal Predsednik Sveta EU, Charles Michel.

Sinoči se je na Bledu zaključil odmevni Blejski strateški forum, največji zunanjepolitični dogodek v Sloveniji, ki je tokrat potekal v znamenju solidarnosti, v mednarodni skupnosti pa odzvanja predvsem spričo »Blejske zaveze EU« o nadaljnji širitvi, ki jo je v svojem nagovoru podal Predsednik Sveta EU, Charles Michel. Zgodovinsko zavezo, s katero je EU prvič opredelila časovni okvir glede dolgo obljubljene širitve, so z odobravanjem podprli številni najvišji predstavniki držav iz regije, med drugim Premier Črne gore, Dritan Abazović, Premier Bolgarije, Nikolai Denkov, Premier Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, Predsednica Sveta Bosne in Hercegovine, Borjana Krišto, Premier Kosova, Albin Kurti, Premier Hrvaške, Andrej Plenković, in Premier Albanije, Edi Rama.

Dvodnevnega dogajanja so se poleg slovenskega političnega vrha, predsednikov vlad in ministrov številnih evropskih držav ter Predsednika Sveta EU, udeležili tudi številni drugi visoki gostje, med njimi Evropska komisarka za človekove pravice, Dunja Mijatović, Podpredsednica Evropske investicijske banke, Lilyana Pavlova, ter številni najvišji predstavniki institucij in gospodarstva. Forum, ki je letos potekal pod naslovom »Solidarity for global security«, je minil v znamenju solidarnosti pri spopadu z izzivi modernega sveta, pa tudi dobrodelnosti.

Na povabilo organizatorjev se je foruma tradicionalno udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je priložnost med drugim izkoristil za številne sestanke, srečanja in pogovore iz naslova prizadevanj VZMD, kakor tudi njihovih mednarodnih poslovno-investitorskih programov: Invest to Slovenia (investo.si) in International Investors` Network (investo.international). VZMD tako že od leta 2012 aktivno sodeluje na Blejskem strateškem forumu, podobno kot v preteklih letih in lani (VIDEO: https://youtu.be/nI2xR4DjQfI) je tudi letos dogajanje pozorno spremljala ekipa VZMD.tv ter pripravila VIDEO REPORTAŽO: https://www.youtube.com/watch?v=8vLICIib4c8.

VIR: VZMD