Svetnice in svetniki Mestne občine Velenje so potrdili sklep o pridružitvi Mestne občine Velenje pobudi Globalna konvencija županov, ki je evropsko gibanje, zavezano k izvajanju podnebnih in energetskih ciljev EU.

Svetnice in svetniki Mestne občine Velenje so potrdili sklep o pridružitvi Mestne občine Velenje pobudi Globalna konvencija županov, ki je evropsko gibanje, zavezano k izvajanju podnebnih in energetskih ciljev EU.

Že leta 2010 je Mestna občina Velenje pristopila h Konvenciji županov, ki je zaradi spreminjanja evropskih politik na novo določila cilje ter postala del Globalne konvencije županov. Podpis sporazuma za Mestno občino Velenje ne predstavlja nobenih finančnih obveznosti, odpira pa možnosti za prijavo na različne razpise.
 
Konvencija županov, ustanovljena leta 2008, je evropsko gibanje, v katerem sodelujejo lokalne in regionalne oblasti, ki so se prostovoljno zavezale k izvajanju podnebnih in energetskih ciljev EU. Glavne zaveze so zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za 55 % do leta 2030, dopolnitve nacionalne strategije za povečanje odpornosti na podnebne spremembe in ublažitev energetske revščine. Skupno raziskovalno središče od takrat zagotavlja znanstveno, metodološko in tehnično podporo ter pomaga mestom podpisnikom pri pripravi in izvajanju njihovih podnebnih ter energetskih akcijskih načrtov.
 
Študija, ki preučuje ključne podatke o energiji, ki jih sporoča skoraj sedem tisoč evropskih mest, ugotavlja, da imajo fosilna goriva največjo težo v osnovni skupni porabi (približno 70 odstotkov), sledijo električna energija (približno 23 odstotkov), daljinsko ogrevanje in hlajenje (do šest odstotkov) ter obnovljiva goriva (do tri odstotke). Številke, ki jih sporočajo mesta, kažejo, da največji delež v porabi predstavljajo stanovanjske stavbe, sledita pa osebni in trgovinski promet.
 
Župani se s podpisom konvencije zavežejo, da bodo določili srednjeročne in dolgoročne cilje, skladne s cilji EU. Cilj bo doseči podnebno nevtralnost do leta 2050 in razviti lokalni podnebni sporazum z vsemi akterji, ki bodo pomagali doseči zastavljene cilje.
 
Akcijski načrt za trajnostno energijo in podnebne spremembe (SECAP) vsebuje niz ukrepov, ki zajemajo ključne sektorje in aktivnosti: javni sektor, stanovanjski sektor, javno razsvetljavo ter prometni sektor in aktivnosti občine na področju podpore in informiranja občanov in lokalnih deležnikov ter prilagajanje na podnebne spremembe.
 
Konvencija županov združuje več kot 11 tisoč mest, katerih delo temelji na treh stebrih: blažitvi podnebnih sprememb in prilagajanju nanje, dostopu do energije in odpravi energetske revščine.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje