Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Biotehniško šolo Maribor in Zvezo čebelarskih društev Štajerske organiziramo 44. srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev 2022.

Potekalo bo v soboto 7. maja 2022 na Biotehniški šoli Maribor, v letu ko le ta praznuje 150-letnico delovanja. Letošnjega tekmovanja se iskreno veselimo, še toliko bolj, ker bo prvo srečanje po letu 2019, ko smo ga nazadnje organizirali v živo v Beltincih. Leta 2020 je namreč 43. tekmovanje zaradi novega koronavirusa potekalo brez srečanja, po spletu.

Letošnjega tekmovanja se bo udeležilo skoraj 300 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki v šolskem letu 2021/2022 obiskujejo čebelarske krožke na OŠ in SŠ. Tekmovanje poteka na treh težavnostnih oz. starostnih stopnjah, tekmovalci pa lahko glede na rezultat prejmejo zlato, srebrno ali bronasto priznanje ter potrdilo o udeležbi.

Tekmovalci morajo pokazati znanje o: biologiji in življenju čebel, čebelarskem orodju, opremi in čebelarjevih opravilih, medovitih rastlinah, pomenu opraševanja, čebeljih pridelkih, zgodovini čebelarstva, čebeljih boleznih idr. Namen tekmovanja je primerjanje znanja med učenci na področju čebelarstva, vzgoja ljubezni do čebel, varovanja okolja in spoznavanja medsebojne odvisnosti čebela-narava-človek, popularizacija, širjenje in poglabljanje znanja iz čebelarstva in življenja čebel, odkrivanje in spodbujanje nadarjenih za čebelarstvo ter izbira ekipe za udeležbo na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev. Ker zaradi epidemije v čebelarskih krožkih ni bilo možno zagotoviti enakih možnosti priprave na tekmovanje bo letos poudarek zlasti na srečanju in druženju vrstnikov – mladih navdušencev za čebelarstvo, ki je pomemben vidik tega dogodka in manj na težavnosti tekmovalnega dela.

Na tekmovanju bomo mentorjem čebelarskih krožkov razdelili gnezdilnice za čebele samotarke, ki jih je v letu 2021 sponzoriralo podjetje HOFER Slovenija, ki je za odkup 180 gnezdilnic odštelo 3.600 evrov, izdelali pa so jih v Varstveno delovnem centru Koper. Hofer Slovenija je dolgoletni podpornik Čebelarske zveze Slovenija s pomočjo katerega spodbujamo sajenje medovitih rastlin, podpiramo mlade čebelarje in čebelarske krožke. Letos z gnezdilnicami za čebele samotarke.

Vljudno vabljeni,

Čebelarska zveza Slovenije

Program tekmovanja:

8.00–9.30 | Zbiranje in registracija
9.30–9.45 | Uvodni program v športni dvorani
9.45–10.00 | Razporeditev ekip
10.00–11.00 | Tekmovanje ter srečanje mentorjev čebelarskih krožkov
11.00–14.00 | Kosilo ter izmenični ogledi posestva BŠ Maribor
14.00–15.00 | Sklepna prireditev z razglasitvijo rezultatov v športni dvorani

PR: ČZS