Mestna občina Velenje je dosegla še en mednarodni uspeh in prejela zlato medaljo na tekmovanju Entente Florale Europe 2024. Strokovna komisija je ocenjevala urejenost mest in krajev po vsej Evropi, s poudarkom na kakovosti življenja občanov, trajnostnem razvoju in ohranjanju naravnih lepot.

Mestna občina Velenje je dosegla še en mednarodni uspeh in prejela zlato medaljo na tekmovanju Entente Florale Europe 2024. Strokovna komisija je ocenjevala urejenost mest in krajev po vsej Evropi, s poudarkom na kakovosti življenja občanov, trajnostnem razvoju in ohranjanju naravnih lepot. Prejeta nagrada je dokaz dolgoletnih prizadevanj občine za izboljšanje bivalnih pogojev svojih občanov ter zavzetosti za razvoj zelenih površin in ohranjanje naravnih lepot.
 
Poleg zlatega odličja je Velenje prejelo tudi posebno priznanje za dosežke na področju turizma in prostočasnih dejavnosti. Ta nagrada poudarja bogato ponudbo dogodkov in aktivnosti, ki spodbujajo aktiven življenjski slog ter privabljajo domačine in obiskovalce, s čimer se krepi prepoznavnost Velenja kot privlačne turistične destinacije.
 
Mesto Velenje bo v prihodnjem letu gostilo slavnostno podelitev nagrad v okviru tekmovanja Entente Florale Europe 2025.
 
Na tekmovanju Entente Florale Europe 2024 je sodelovalo sedem različnih držav oz. 11 mest, ki jih je ocenjevala mednarodna žirija na podlagi desetih kriterijev, med katerimi so: kakovost krajine in vegetacije, naravno in grajeno okolje, trajnostno ravnanje z viri ter privlačnost in urejenost mest za obiskovalce. Slavnostna podelitev nagrad je potekala v madžarskem mestu Székesfehérvár, kjer je priznanje v imenu Velenja prevzel župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Nagrado je prejel v imenu vseh prebivalcev, ki so s svojim sodelovanjem in trudom pripomogli k izjemnemu uspehu.
 
V sklopu projekta je v Székesfehérvárju potekal tudi Evropski market, kjer so Velenje predstavili predstavniki Zavoda za turizem Šaleške doline in Muzeja premogovništva Slovenije. Ponosno smo zastopali naše lokalne dobrote, pri čemer so pomembno vlogo igrali lokalni ponudniki. Med njimi so bili Lucifer čokoladnica, domači piškoti s Kmetije Miklavžina, pivovarna Skubeer in Čebelarstvo Čanč. Obiskovalci Evropskega marketa so bili prijetno presenečeni nad ponudbo Velenja, kar je še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti mesta na evropski ravni. Iskrena hvala vsem lokalnim ponudnikom za njihov prispevek in sodelovanje.
 
Entente Florale Europe je mednarodno tekmovanje, ki ga vsako leto organizira Evropsko združenje za cvetličenje in krajino (Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage – AEFP). Gre za neprofitno združenje, katerega cilj je spodbujanje socialnega in kulturnega razvoja mestnih skupnosti, predvsem skozi trajnostno načrtovanje, razvoj krajine in zelene pobude z namenom izboljšanja kakovosti življenja v mestih z vzpostavljanjem prijaznejšega in bolj zelenega okolja.
 
Komisija je Velenje obiskala julija 2024, ko so izrazili posebno navdušenje nad razvojem turizma, turističnimi produkti, sodelovanjem z različnimi skupinami in sosednjimi mesti. Prepoznali so izjemna prizadevanja mesta za bolj trajnostno in naravi prijazno prihodnost. Med drugim so izpostavili uporabo novih tehnologij in znanj ter nenehni razvoj programov trajnosti. Posebej so nam čestitali za vključenost v Misijo 100 podnebno nevtralnih mest in prejet naziv evropski zeleni list 2024.
 
S tem dosežkom se Velenje še bolj utrjuje kot vzor urejenosti, trajnostnega razvoja in visokega življenjskega standarda, kar nedvomno prispeva k njegovemu uglednemu položaju v evropskem prostoru. Hvala vsem, ki prispevate k uspešni zgodbi mesta.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje