vabljeni k branju Beletrininega tedenskega novičnika.

Drage bralke, dragi bralci,
vabljeni k branju Beletrininega tedenskega novičnika.

Knjiga tedna
Ta teden vam v branje priporočamo septembrsko knjigo meseca Alica v čudežni deželi Lewisa Carrolla, eno izmed najbolj ponatiskovanih in prevajanih knjig, ki že več kot stoletje in pol napaja otroško domišljijo. Zamisel za knjigo je nastala, ko je mladi profesor Dodgson med čolnarjenjem kratkočasil tri deklice z zgodbicami o mali Alici, ki je za belim zajcem stekla v jazbino in se znašla v čudežni deželi, kjer nihče ne ve, kje je konec zmede in začetek smiselnega, kjer čas beži in se ustavlja, kjer se prostor širi in krči. Pri tem pa se je neugnano poigraval z jezikom, oblikami in pomeni besed ter jezikovnimi zvrstmi.
Svoj izvod si lahko do 30. septembra 2024 ali do razprodaje zaloge priskrbite 30 % ugodneje. Ugodnost lahko izkoristite v naši spletni knjigarni in v Beletrininih knjigarnah v Ljubljani in Mariboru.
Predstavitev knjige Vse luči Muanisa Sinanovića
V sredo, 11. septembra 2024, ob 18. uri toplo vabljeni na predstavitev fikcijskega eseja Muanisa Sinanovića Vse luči, ki bo potekala v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu. Z avtorjem se bo pogovarjal Kristijan Koželj. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na spletni strani in blagajni Cankarjevega doma.
»Pisal bom jasne besede, uporabljal besedne zveze, ki jih uporabljajo tudi drugi. Dovolj je bilo želje, da bi bil poseben, da bi v jeziku odkril Indijo Koromandijo, da bi bil mračni Krištof Kolumb, prinašalec smrtne sle, ki me je od sveta le odtujevala in me približevala demoničnim silam,« se samemu sebi zaobljubi pripovedovalec Sinanovićevega novega, njegovega zagotovo najbolj nenavadnega, upamo si reči, da tudi najbolj vznemirljivega in zrelega knjižnega dela, ki obsoja samo zato, da bi dalo misliti, saj se v svojem snovnem jedru zaveda, da nas teže neprijetnih spoznanj lahko odreši edinole stava na popolno resnico o sebi. In na novega sebe.
Beletrina v živo
V knjigi Naveza, ki ji posvečamo tokratno epizodo Beletrine v živo, Tomo Virk in Iztok Tomazin - popoln avanturistično-pisateljski duet, beležita skupne plezalne podvige in razmišljata o alpinizmu, prijateljstvu, naravi, lepoti, umetnosti, etiki, duhovnosti in presežnosti. Skozi živahen in sproščen dialog nam vrhunski alpinist in vrhunski esejist odstirata, kako sta presegala vsakdanjo stvarnost, prehitevala še samega sebe, se vzpenjala in padala ... Dva zorna kota – navezana. Z avtorjema metaforično bogatega, humornega in pikantnega dela se je pogovarjala Mojca Volkar Trobevšek.
AirBeletrina
Vabljeni k branju AirBeletrininega prispevka o Kugi Alberta Camusa, romana za vse čase. Že, že, po kovidni dobi še bolje kot prej vemo, da »bacil kuge ne umre in nikdar ne izgine«. A prav zato se velja vnovič in zopet in znova vračati k mojstrovini, ki nam prigovarja, da so med nami tudi ljubezen, sočutje, solidarnost – do kdaj bodo, pa je odvisno samo od nas. Zakorakajte v prijetno morje in zaplavajte z junakoma romana ...

VIR: Beletrina