v imenu Ministrstva za infrastrukturo RS (MZI) in Geodetskega inštituta Slovenije (GI) in Občine Bohinj Vas vabimo na dogodek v okviru projekta »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«.

Spoštovani,

v imenu Ministrstva za infrastrukturo RS (MZI) in Geodetskega inštituta Slovenije (GI) in Občine Bohinj Vas vabimo na dogodek v okviru projekta »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«.

Dogodek bo potekal v torek, 24. 10. 2023, od 11. do 12. ure, v Bohinjski hiši (Lokacija: Mencingerjeva ulica 4, Bohinjska Bistrica).

Uradnemu delu bo sledila manjša pogostitev.

Regijski dogodek je namenjen predstavnikom gorenjskih občin, invalidskih organizacij in društev ter je priložnost za vprašanja glede dostopnosti v vaši občini. Spregovorili bomo o tem, kako fizično dostopno je vaše okolje, kje so nevarne točke, kako jih odstraniti in kako urediti dostop do javnih objektov, potniškega prometa in drugih javnih površin.

 Za vprašanja glede fizične dostopnosti bodo na dogodku prisotni predstavniki občine, Geodetskega inštituta RS in Ministrstva za infrastrukturo RS.

V prilogi je vabilo z več informacijami o dogodku.

Vljudno vabljeni!

V projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo RS, se je od leta 2016 do danes, vključilo že 60 slovenskih občin, ki igrajo ključno vlogo pri postavitvi sistema in si prizadevajo za višanje kakovosti življenja svojih občank in občanov.

V teh občinah so bili zajeti podatki o dostopnosti infrastrukture za invalide (npr. pločnikov, cest, križišč, wc-jev, idr.), ki so brezplačno na voljo vsem uporabnikom za omogočanje mobilnosti, upravljalcem infrastrukture pa lahko služijo za odpravo ovir v prostoru.

Projekt spodbuja občine, da v svojih urbanih okoljih zagotovijo ustrezno dostopnost in vključevanje v družbene dejavnosti za vse, s poudarkom na osebah z oviranostmi, ki so iz družbe pogosto izključene, zato je cilj k projektu priključiti vseh 212 slovenskih občin.

Na podlagi dosedanjih aktivnosti in prvih projektnih rezultatov so nekatere sodelujoče občine že pripravile rešitve in izvedle prve prilagoditve dostopnosti urbanega prostora, ter s tem izboljšale mobilnost za vse, s poudarkom na gibalno oviranih, slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih ter starejših.

Projekt se razvija v treh razvojnih stopnjah (podatki o dostopnosti za celo državo, vzdrževanje podatkov, kot tretja faza pa je v naslednjih letih planirana »Platforma mobilnosti in spletne dostopnosti za invalide in starejše v domačem okolju«, ki bo povezala različne podatkovne baze in ponudila dodatne storitve). To pa pomeni spoštovanje zavez o dostopnosti in osebni mobilnosti Konvencije o pravicah invalidov in EU Strategije o pravicah invalidov za obdobje 2021-2030, Direktive (EU) 2019/882 o zahtevah glede dostopnosti za proizvode in storitve, itd.     

Za vse ranljive skupine je prav tako pomembno tudi zagotavljanje dostopnih informacij na občinskih digitalnih kanalih, še posebej na spletnih straneh in mobilnih aplikacijah, ki morajo zadostiti Zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA).

Dogodek bo priložnost za predstavitev vidnejših rezultatov in načrtov izboljšanja fizične in digitalne dostopnosti sodelujočih občin in izmenjavi projektnih izkušenj s tistimi, ki so se projektu pridružile pred kratkim ter tistimi gorenjskim občinami, ki v projektu še ne sodelujejo.

Večletni projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi« financira in vodi Ministrstvo za infrastrukturo, izvaja Geodetski inštitut Slovenije (GI), podizvajalec projekta je Beletrina.

Predstavnika projekta za vsa vsebinska, finančna in administrativna vprašanja sta s strani Ministrstva za infrastrukturo g. Vojmir Drašler, s strani Geodetskega inštituta Slovenije pa g. mag. Roman Rener, ki bosta prav tako prisotna.

VIR: Občina Bohinj