Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) pozdravlja namero vlade, da uredi razmerja znotraj verige preskrbe s hrano.

Meni pa, da spletni primerjalnik cen osnovnih živil želenih rezultatov ne bo prinesel, saj vsebuje končno maloprodajno ceno izdelkov in živil. KGZS se zavzema za to, da bi bilo na embalaži živila jasno razvidno, kolikšen prihodek od cene imajo posamezni deležniki v verigi.

(Ljubljana, 19. septembra 2022) – Spletna stran, ki bo potrošnikom ponujala primerjavo cen osnovnih živil, po mnenju KGZS ni zadosten ukrep za omejitev draginje, saj izpušča informacijo o tem, kolikšen del pogače dobijo posamezni deležniki v prehranski verigi. Kmet je namreč v tej verigi najšibkejši člen. »Kmet je v verigi prvi, zadnji je potrošnik. Zadnji po navadi vse to plača, prvi pa vse to potrpi in prenese na svojem hrbtu,« je povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

KGZS zato meni, da bi bilo treba primerjavo cen dopolniti z jasno razvidno primerjavo, koliko kdo dobi v verigi preskrbe s hrano, torej razrez dobička med kmeti, živilsko industrijo in trgovci. Žveglič je dejal, da naj se »na embalažo napiše – davek toliko, kmet toliko, živilsko predelovalna industrija toliko, lahko v procentih, lahko v vsoti,« ob tem pa je še enkrat spomnil, da kmetje niso krivi za dvig cen. Odkupne cene so se sicer zvišale, vendar ne toliko, da bi pokrile stroške dviga vhodnih surovin.

Potrošnik se mora zavedati, da je kmet v verigi preskrbe s hrano najšibkejši člen, in da bomo brez njega postali odvisni od uvoženih živil. Vsem skupaj pa je v interesu, da prebivalci Slovenije kupujejo lokalno pridelano hrano in s tem pripomorejo k ohranitvi slovenskega kmetijstva.Posnetek izjave si lahko ogledate TUKAJ.

PR: KGZS