Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je odzval na občasno kratkotrajno pomanjkanje goriva na nekaterih bencinskih črpalkah tekom preteklega vikenda.

V Sloveniji je kljub povečanem povpraševanju v zadnjih dneh dovolj zalog pogonskih goriv, kar zagotavljajo tudi trgovci z naftnimi derivati.

Minister Matjaž Han | Avtor Žan Kolman

Ministrstvo pozorno spremlja razmere, tržni inšpektorji pa na terenu tudi preverjajo morebitne nepravilnosti pri poslovanju ali zavajanju potrošnikov. Ministrstvo bo danes pozno popoldne sporočilo nove regulirane drobnoprodajne cene pogonskih goriv izven avtocest in hitrih cest, ki bodo stopile v veljavo danes ob polnoči.

Minister Matjaž Han je zagotovil, da je v Sloveniji dovolj zalog pogonskih goriv: »Ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez ali da bi goriv zmanjkalo. To so te dni zagotavljali tudi distributerji in ministrstvo nima nobenih informacij, da bi bilo stanje zaloge goriv v Sloveniji problematično. Gre za povsem komercialna kratkoročna posamična pomanjkanja, ki jih morajo reševati distributerji v okviru svojega poslovnega delovanja.«

Po prvih informacijah trgovcev s pogonskimi gorivi gre iskati vzrok za občasno pomanjkanje goriv na nekaterih bencinskih servisih tako v večjem povpraševanju domačih potrošnikov in povečanega tranzita čez Slovenijo kot v sami logistiki dostave, ki je bila ohromljena tudi zaradi prometa. Gre za običajen pojav tako v Sloveniji kot drugod po svetu, da se pred še posebej pričakovanim povečanjem zvišanjem cen poveča povpraševanje potrošnikov po gorivih.

Uveljavitev uredbe, ki bo od danes od polnoči na novo uredila regulacijo cen, je Vlada RS zamaknila za teden dni. Tako so se lahko potrošniki, gospodarstvo in tudi distributerji ustrezno pripravili na spremembe in pričakovano povečano povpraševanje v zadnjih dneh pred uveljavitvijo novega režima reguliranja cen goriv.

Ministrstvo pozorno spremlja razmere in dogajanje. Na terenu so tudi inšpektorji Tržnega inšpektorata, ki po vsej Sloveniji preverjajo spoštovanje trenutno reguliranih cen, prodajo in zaloge, ter ali prihaja do zavajanja potrošnikov. Če se bo izkazalo, da je prihajalo do kršitev zakonodaje, bodo inšpekcijske službe ukrepale.

Minister Han je tudi pojasnil v javnosti večkrat izraženo napačno prepričanje, da lahko država kar sprošča goriva iz državnih rezerv. »Poudarjam, da ima država te rezerve goriv za zares izredne razmere oziroma hude motnje na trgu. Ta situacija čez vikend ne predstavlja takšnih izrednih razmer. Goriv iz blagovnih rezerv v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo namreč ne smemo in ne moremo sproščati za cenovna uravnavanja ali kratkotrajne komercialna pomanjkanja goriv.«

Kot je znano, bo danes ob polnoči stopil v veljavo nov režim regulacije cen nekaterih pogonskih goriv, skladno z novo Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Na avtocestah in hitrih cestah bo po novem določanje cen goriv sproščeno, te bodo oblikovali trgovci oziroma distributerji na podlagi trga.  Povsod drugod na cestah v Sloveniji pa bo država regulirala drobnoprodajno ceno. Ta novi režim bo stopil v veljavo danes ob polnoči in bo veljal eno leto.

PR: MGRT