Občina Podvelka je ena izmed 15 občin, ki so 11. marca 2024 v brezplačni najem prejele prikazovalnik hitrosti "Vi vozite".

Občina Podvelka je ena izmed 15 občin, ki so 11. marca 2024 v brezplačni najem prejele prikazovalnik hitrosti "Vi vozite". 
 
Agencija za varnost prometa (AVP) je konec leta 2023 pripravila javni poziv za brezplačni najem prikazovalnika hitrosti. Na podlagi javnega poziva, ki je bil objavljen 5. decembra 2023, je strokovna komisija izmed prijavljenih izbrala 15 lokalnih skupnosti, med njimi tudi Občino Podvelka. 
 
Namestitev prikazovalnika hitrosti se je doslej izkazala kot zelo unčinkovito sredstvo za takojšnje zmanjšanje povprečne hitrosti na posameznem prometno obremenjenem mestu. 
 
Prikazovalnik hitrosti bomo, skladno s prijavo na javni poziv, namestili ob regionalni cesti II/370, ob vstopu v naselje Podvelka iz smeri Ribnice na Pohorju. Na tem delu sta 2 stanovanjska bloka z večjim številom stanovalcem, na regionalno cesto pa vodita tudi dva cestna priključka. Cesta ves čas poteka v spustu in v dolgem ovinku. Na tem delu ceste poteka tudi »varna šolska pot«.  Že vrsto let opažamo, da vozniki tukaj pogosto prekoračujejo najvišjo dovoljeno hitrost 50 km/h in s tem ogrožajo ostale udeležence v prometu.
Prikazovalnik hitrosti ima možnost beleženja statistike, beleženja hitrosti vozila in gostote prometa. Na podlagi pridobljenih podatkov se bomo na Občini Podvelka, skupaj z Direkcijo za ceste RS, ki je tudi lastnik te regionalne ceste, odločili o nadaljnjih ukrepih za umiritev prometa na tem delu ceste, če bo to potrebno.
Prehitra in neprilagojena hitrost vožnje je namreč kljub preventivnim akcijam še vedno zelo pogost vzrok prometnih nesreč s hujšimi posledicami. Omejitev hitrosti in predvsem dosledno spoštovanje teh omejitev so zato ključnega pomena, predvsem v naseljih, saj so posledice prometnih nesreč ob višjih hitrostih večje.
Prikazovalnik hitrosti je na krajši prireditvi predstavnikom izbranih občin predala direktorica AVP, mag. Simona Felser, ki je opozorila, da podatki Evropske komisije kažejo, da približno 40-50 % voznikov držav članic EU vozi hitreje od predpisane omejitve hitrosti.

VIR: Občina Podvelka