V okviru nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah POPRI, kjer letos sodeluje 122 ekip iz celotne Slovenije, je eden izmed štirih predizborov potekal tudi v Velenju v SAŠA inkubatorju.

V finale se je uvrstilo kar 24 podjetniških ekip iz severovzhodne Slovenije, ki smo jih gostili v velenjskem inkubatorju. V finale sta se uvrstili tudi dve velenjski ekipi, in sicer dijaka z idejo Hapticool VR in trije študentje z ekološkim produktom OdBEEt namaz.
 
Med finaliste v kategoriji študenti in mladi do 29 let so se uvrstile ekipe, ki so predstavile prehrambene izdelke: Tri kapljice (Iris Vidovič), GIGI – čili olje (Gregor Dražnik iz Murske Sobote) in ekipa treh študentov iz Velenja z izdelkom OdBEEt namaz. OdBEEt namaz v svojem imenu vsebuje BEE, kar pomeni čebela. Zasnovala ga je ekipa treh študentov iz Velenja. Gre za popolnoma ekološki produkt iz masla slovenskih kmetov in medu slovenskih čebelarjev. Med in maslo sta združena v zdrav namaz, pripravljen za hiter, kvaliteten zajtrk ali malico, pakiran v reciklirani stekleni embalaži. Študenti Enis Bećarević, Marko Oljača in Tilen Tićević pravijo, da jih kljub njihovim študijskim usmeritvam (informatika in logistika) na njihovi podjetniški poti ne more nič ustaviti.
 
Med dijaškimi ekipami so se na državno tekmovanje uvrstili: Spektrometer Paxia (I. gimnazija v Celju), Tikva (dijakinje iz Ljutomera) in ekipa Hapticool iz Velenja (Tim Andrejc in Aneja Pirnat). Velenjčana sta predstavila haptično odzivni jopič, na katerem so vibrirajoči motorčki, ki se sprožijo ob dogodkih na VR posnetku. Možnosti uporabe je veliko, Hapticool VR izkušnja bi muzejem ponudila izboljšano razumevanje zgodovine, tako bi lahko obiskovalec muzeja poleg vizualne izkušnje doživel tudi fizično izkušnjo, npr. bežanja pred dinozavri, kamenjanja tatov, občutkov vojaka, ki ga oplazi naboj ipd. Ekipa je svojo idejo razvila pod mentorstvom prof. Islama Mušića s Šolskega centra Velenje.
 
Na državno tekmovanje so se med osnovnošolskimi ekipami uvrstili: Sladkotivity (OŠ Janeza Kuharja, Razkrižje), La Natura (OŠ Fram) in Ptujski lük (ekipa osnovnošolcev s Ptuja). 
 
Iz severovzhodne Slovenije se je na regijsko tekmovanje uvrstilo 7 osnovnošolskih ekip, 12 dijaških ekip in 5 ekip študentov in mladih do 29 let. Zmagovalne ekipe iz vsake kategorije bodo svoje ideje še enkrat predstavile pred komisijo na državnem tekmovanju v Novi Gorici 5. aprila.
 
Tekmovanja POPRI ne bi bilo brez vrhunskih mentorjev, ki podpirajo in opogumljajo mlade za podjetništvo, energične ekipe SAŠA inkubatorja, niti brez podpore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javne agencije SPIRIT ter podjetniškega sklada, ki so omogočili izvedbo regijskih predizborov in zagotovili nagradni sklad v skupni vrednosti 30.000 evrov.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje