Zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Mastercard, Visa in Maestro se bo 1. junija dvignila s 25 evrov na 50 evrov.

V praksi to pomeni, da za plačilo do vključno 50 evrov na POS terminalu prodajnega mesta v Sloveniji ne bomo več vnašali PIN številke. Tako bo plačevanje z brezstičnimi karticami še hitrejše in enostavnejše.

Za varnost bomo seveda poskrbeli, saj bomo spremljali in beležili zaporedne brezstične transakcije. Ko bo uporabnik dosegel skupni znesek predhodnih zaporednih brezstičnih plačil brez vnosa PIN številke, ki bo določen kot limit, bo moral v nadaljevanju tudi pri plačilu zneska pod 50 evrov nakup potrditi z vnosom PIN številke na POS terminalu.Spremembe veljajo tudi za plačevanje z mobilno denarnico NLB Pay, v kateri so digitalizirane kartice. | 

Malo o zgodovini ...Brezstično plačevanje s karticami na POS terminalih smo v NLB uvedli daljnega leta 2014. Takrat smo bili prvi v Sloveniji, ki smo uporabnikom ponudili to storitev, danes pa je takšen način plačevanja skoraj vsem uporabnikom že povsem samoumeven. Na začetku smo lahko brezstične transakcije brez vnosa PIN številke izvajali do vključno 15 evrov. Leta 2019 se je meja limita dvignila na 25 evrov, 1. junija 2022 pa bo torej postavljena pri številki 50 evrov. V teh osmih letih smo se zelo navadili, da naše kartice več ne izročamo nikomur, kar je tudi eden pomembnih varnostnih elementov.Slovenija pri tej odločitvi zasleduje prakse iz tujine, saj ima večina držav v Evropski uniji (npr. Nemčija, Avstrija, Grčija) zgornjo mejo limita že postavljeno pri 50 evrih.
... in malo o varnosti

Kljub enostavnemu plačevanju nepooblaščeno skeniranje podatkov s kartice ni mogoče. Prenos podatkov med brezstično kartico in terminalom POS je ustrezno kodiran s t. i. dinamičnimi kriptogrami, ki so edinstveni za vsako posamezno transakcijo. Poleg tega se je treba pri plačevanju s kartico terminalu POS približati na manj kot 2 centimetra.Brezstična kartica ne deluje v primeru, če čitalnik zazna neposredno prisotnost še ene brezstične kartice - na primer Urbane ali kartice za evidentiranje na delovnem mestu. Takrat je treba kartico vzeti iz denarnice in jo približati POS terminalu .Po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij je naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa je treba uporabiti z vstavljanjem v POS terminal in uporabo PIN številke .

PR: NLB Komuniciranje