V Mini teatru bomo v novo sezono 2023/2024 vstopili z obilico zanimivih dogodkov, ki smo jih poimenovali Dnevi križevniškega soseda.

V Mini teatru bomo v novo sezono 2023/2024 vstopili z obilico zanimivih dogodkov, ki smo jih poimenovali Dnevi križevniškega soseda.

30. in 31. avgusta se bo ob 20. uri na Križevniški ulici odvila ulična predstava JUDOVSKO ŽIVLJENJE V LJUBLJANI. V ulični predstavi-performansu, za katero sta scenarij in besedilo pripravila Robert Waltl in Vinko Möderndorfer, predstavo pa je režiral Yonatan Esterkin, bodo igralci Hanna Hill / Gaja Filač, Nathan Hecht / Nikola David, Omer Rozenblum / Aleš Kranjec, Nika Korenjak, Barbara Vidovič, Timotej Novaković, Robert Korošec in Tadej Pišek v osmih slikah predstavili delček predvojnega judovskega življenja v Ljubljani z judovskimi običaji in praznovanji, pa okupacijo in obdobje holokavsta v Ljubljani, ko so se domačim Judom najprej pridružili tisoči beguncev, najprej iz Nemčije, Avstrije, Češke, Poljske, po letu 1941 pa predvsem stotine hrvaških Judov, ki jih je preganjala NDH in so v Ljubljani našli začasno varno pribežališče. Predstava nas bo skozi slike potem vodila skozi preganjanja ljubljanskih Judov in deportacij v uničevalna taborišča, do njihovega sodelovanja v Osvobodilni fronti in partizanskih enotah. Vse skupaj pa bo povezovala judovska glasba, ki jo bodo v živo izvajali glasbeniki Kletzmer tria.
1. septembra Mini teater v sodelovanju s sosedi s Križevniške ulice, Judovskim kulturnim centrom, glasbeno skupino Anbot, prireja tradicionalni DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA 2023, ki ga podpira Zavod za turizem Ljubljana.
 

PROGRAM DNEVA KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA 2023

17.00
- Dogodek se bo pričel s prvim delom uličnega koncerta zasedbe Pickpocket Swingers, slovenske zasedbe, ki je v času svojega delovanja dodobra popestrila slovensko prizorišče swinga in dixielanda. Zasedba izvaja glasbo zgodnjih 20. let prejšnjega stoletja, jazzovske standarde in modernejše pesmi, ki jim je dodala svojo lastno noto vznesenosti in igrivosti.

18.00
- Na Križevniški ulici 3 se bo odvila slavnostna otvoritev prve stalne razstave »Holokavst v Ljubljani«. Razstava nastaja v sodelovanju Judovskega kulturnega centra Ljubljana in Mestnega muzeja Ljubljana. Kustos je dr. Blaž Vurnik, za vizualno postavitev pa sta poskrbela umetnika Miran Mohar in Vadim Fiškin. Slavnostna govornica na otvoritvi bo Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

19.00
-  Najmlajši si bodo na Križevniški ulici lahko ogledali lutkovno predstavo Obisk pri soncu. Zanimiva in prikupna zgodba o dveh piščančkih, ki sta vsak večer pred spanjem rekla "lahko noč" svojemu ljubljenemu sončku. Neke noči, ki sta jo trdno prespala, se sonček zjutraj ni prikazal na nebu. Piščančka sta se odločila, da bosta poiskala vzrok, zakaj sonček ni vzšel in se podala na pot, da ga obiščeta in vprašata, kaj se je zgodilo. Na svoji poti sta piščančka prepotovala zelo daleč in doživela veliko dogodivščin. Toda ali sta našla sonce in ali jima ga je uspelo zbuditi? Predstavo je režiral poljski lutkar in režiser Marcin Marzec, sceno, lutke in kostume je oblikovala ukrajinska umetnica Evira Bosovych, v predstavi pa igrata in animirata Voranc Boh in Robert Korošec.

19.45
- Drugi del koncerta zasedbe Pickpocket Swingers

20.30
- koncert Stiškega kvarteta. Iz stiške pevske tradicije se je leta 1991 rodil sestav štirih ubranih glasov, ki poje slovenske ljudske, nabožne in umetne pesmi. Rad posega po dalmatinski glasbi različnih žanrov. Na svojstven način pa se loteva tudi interpretacije slovenskih popevk. V četrt stoletja je izdal pet albumov. Slovensko pesem je predstavljal tudi po Evropi, v Italiji, Avstriji, Hrvaškem, Srbiji, Češkem in na Švedskem. Kvartet sestavljajo vodja Dušan Kamnikar, ki poje 2. tenor, Marko Okorn, 1. tenor, Uroš Zorec, bariton in basist Kristian Oven. Umetniška vodja skupine je Teja Saksida.

21.00
- Dogajanje se bo zaključilo s tradicionalnim koncertom glasbene skupine Anbot, ki jo vodi skladatelj Aldo Kumar. Anbot združuje glasbenike različnih glasbenih znanj in predvsem pestrih profesionalnih poslanstev, ki z veliko predanostjo in malo glasbenih šol soustvarjajo za današnji čas redko slišano kombinacijo glasbe. V repertoarju ansambla Anbot najdemo pesmi balkanskih narodov (Makedonija, Bolgarija, Romunija), kletzmerja (židovska tradicionalna glasba), filmske teme (Fellini – Amarcord), irske in francoske ljudske motive, stare latino hite in druge pesmi, ki s svojimi melodičnimi impulzi budijo nostalgijo in slikajo pokrajino časa, v katerem je živa glasba ljudi še povezovala s toplino svoje izraznosti.

Tekom celotnega dogajanja bo ulica postregla tudi z bogato kulinarično ponudbo. 

Vsi dogodki so brezplačni. Dobrodošli so prostovoljni prispevki.

2. septembra pa bo ob 18. uri v dvorani Mini teatra
sezono otvorila izjemna predstava ANGELI V AMERIKI avtorja Tonyja Kushnerja v režiji Ivice Buljana in v izvedbi Roberta Waltla, Timona Šturbeja, Saše Pavlin Stošić, Domna Valiča, Nejca Cijana Garlattija, Nine Violić, Petje Labovića in Barbare Vidovič, podnaslovljena kot »gejevska fantazija o nacionalnih temah« in sestavljena iz dveh delov, Tisočletje se bliža in Perestrojka. Več o predstavi si lahko preberete na povezavi https://www.mini-teater.si/si/articles/3912/angeli-v-ameriki.

Tekom vseh navedenih dogodkov pa v Mini teatru že potekajo intenzivne vaje za kar tri nove predstave, ki bodo premierno izvedene v letu 2023 in sicer:
·         Lutkovna predstava VAMPIRČEK GRE V ŠOLO (Avtor: Joann Sfar / Prevajalec, oblikovalec lutk in vizualne podobe: Izar Lunaček / Režiser: Jernej Potočan / Igrajo: Nejc Jezernik, Tina Resman in Matic Lukšič)
 
·         KAJ SE JE ZGODILO Z BETTE DAVIS IN JOAN CRAWFORD (Avtor: Jean Marbœuf / Režiser: Nikola Ljuca / Igrata: Nataša Barbara Gračner in Jana Zupančič)
 
·         TRILOGIJA LEHMAN (Avtor: Stefano Massini / Prevajalec in režiser: Peter Petkovšek / Igrajo: Igor Samobor, Branko Šturbej in Gal Oblak)

VIR: 
Mini teater Ljubljana