Približuje se že 41. Festival idrijske čipke in čez dober mesec bo Idrija zaživela v znamenju posebne tradicije, klekljane idrijske čipke.


Čipka detajl - Scopolijeva vila_avtorica vzorca in fotografije Maja Svetlik


Približuje se že 41. Festival idrijske čipke in čez dober mesec bo Idrija zaživela v znamenju posebne tradicije, klekljane idrijske čipke. Zagotovo ima vsak od vas doma kakšen izdelek z idrijsko čipko – naj bodo to tradicionalne zavese, prtički in podobno, kak okras ali pa morda čipka v modernejšem pristopu, v obliki nakita ali v izdelkih iz drugih materialov. Vsekakor pa si ta čudovit rokodelski izdelek zasluži tudi posebno predstavitev v naši rubriki.

Idrijska čipka je tip ročno klekljane čipke, ki jo odlikujejo izjemna natančnost, čudoviti motivi in bogata tradicija. Zaradi svoje izvirnosti in kakovosti je postala simbol slovenskega kulturnega izročila. Od leta 2000 geografska označba »Idrijska čipka« jamči kakovost klekljane idrijske čipke s točno določenega območja, veščini klekljanja idrijske čipke pa je bila njena univerzalna vrednost priznana tudi s skupnim vpisom enote »Klekljanje čipk v Sloveniji« na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Ustvarjanje čipk na našem območju je bilo prvič omenjeno že leta 1696, prvo pisno omembo izraza idrijska čipka (Idrianer Spitze) pa zasledimo leta 1788 v poročilu Goriškega gospostva. Za prepoznavnost idrijskih čipk v svetu so bili ključni idrijski trgovci s čipkami, ki so čipko ponesli v svet, in seveda Čipkarska šola Idrija, ki neprekinjeno deluje že od leta 1876 in je prenašala ter še prenaša znanje klekljanja s poudarkom na izdelovanju idrijskih čipk.

Za izdelavo idrijske čipke se uporabljajo posebni pripomočki: blazina (idrijsko bula), prtič za pokrivanje blazine, košara (idr. jirbas), klekeljni (idr. kliklni), vzorčna podlaga (idr. papirc), sukanec (idr. cvirn), bucike, kvačka (idr. iftrca, hefta), škarjice, kolovrat, motovilo in klekljarska mizica.

In kako čipka nastane? Najpreprostejši opis bi bil verjetno »posukaj in prekrižaj«. Izdelovanje čipk ima logičen potek: vse klekljane umetnine, od najpreprostejših do najzahtevnejših, so izdelane iz številnih kombinacij teh dveh osnovnih postopkov premikanja niti – posukanje in prekrižanje. Seveda pa je kombinacij veliko in iz njih nastanejo elementi, kot so premeti, postavki, zanke, vogali, ovinki in drugi. Ti elementi se nato združujejo v tehnike klekljanja, na primer ris, listki, mizice, pajki, slince in ostale. Vse te tehnike se lahko otroci in odrasli naučijo v Čipkarski šoli Idrija, verjetno najbolj znani tehniki pri nas pa sta ozki in široki ris.
V zadnjih letih idrijska čipka dobiva modernejšo podobo, pojavlja se v modi in različnih medijih, utrla si je celo pot v vesolje. Veseli nas, da se tradicija klekljanja v Idriji nadaljuje, nenehno razvija in bogati. V Idriji je na stalnih razstavah in v trgovinicah prisotna vse leto, enkrat letno pa se postavi na ogled tudi na tradicionalnem Festivalu idrijske čipke, kjer obiskovalce tudi letos čaka bogat nabor razstav, na katerih bo čipka zasijala v mnogo različnih interpretacijah.

Vabljeni, da si jo ogledate.

Foto: Scopolijeva vila. Avtorica vzorca in fotografije je Maja Svetlik, čipko so ustvarile klekljarice, ki so s čipkarsko šolo sodelovale v mednarodnem projektu Bodi edinstvena v Evropi.

(Vir: Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina; Festival idrijske čipke)


Vir: Občina Idrija