Aplikacija za oddajo vloge bo odprta do 1. aprila 2025, zaključek javnega poziva pa bo objavljen v uradnem listu.

Datum objave:
15. april 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Aplikacija za oddajo vloge bo odprta do 1. aprila 2025, zaključek javnega poziva pa bo objavljen v uradnem listu.

Borzenov center za podpore s ponedeljkom z današnjim dnem začenja z izvajanjem podpornega mehanizma subvencioniranja projektov samooskrbnih sončnih elektrarn za fizične osebe, ki bodo priklopljene na način letnega obračuna (netmetering). Gre namreč za razpis po stari shemi, ki se je iztekla konec leta 2023 in po kateri lastnik nove sončne elektrarne po pridobitvi soglasja za priključitev na distribucijsko omrežje omrežnino za energijo plačuje po sistemu net metering. Nepovratne finančne spodbude bodo namenjene naložbam v nakup in vgradnjo naprav za individualno in skupnostno samooskrbo gospodinjskih odjemalcev z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije, in njenega shranjevanja. Skupna višina sredstev po tem javnem pozivu znaša 14 milijonov evrov.

Na javnem pozivu lahko sodeluje vsaka fizična oseba (občan), ki je investitor in lastnik ali solastnik zemljišča, na katerem stoji stavba, ki bo samooskrbovana s proizvedeno električno energijo, ali etažni lastnik ali solastnik zemljišča, na  katerem stoji posamezni del stavbe, ki bo samooskrbovan s proizvedeno električno energijo. Do finančne spodbude je upravičen tudi družinski član lastnika ali solastnika zemljišča, na katerem stoji stavba ali posamezni del stavbe, ki bo samooskrbovan s proizvedeno električno energijo.

Višina naložbene pomoči znaša 500 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe oziroma 50 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest.
Priznani stroški naložbe, vključno z DDV, so stroški nakupa naprave za samooskrbo z električno energijo brez ali z baterijskim hranilnikom električne energije, stroški montaže naprave za samooskrbo z električno energijo brez ali z baterijskim hranilnikom električne energije in zagona sistema ter stroški pripadajočih električnih inštalacij in opreme, priprave in izvedbe gradbenih, obrtniških in instalacijskih del.
Vlogo interesenti lahko oddajo za individualno samooskrbo, skupnostno samooskrbo - večstanovanjska raba in skupnostno samooskrbo - skupnost OVE.

Več informacij interesenti lahko dobijo na spletni strani družbe Borzen

VIR: Naš Stik