Že 21. edicija Festivala Literature sveta – Fabula, je tudi letos v Ljubljano in Slovenijo pripeljala ugledna imena svetovne literature, z različnimi obfestivalskimi dejavnostmi pa je nagovarjala vse generacije.

Že 21. edicija Festivala Literature sveta – Fabula, je tudi letos v Ljubljano in Slovenijo pripeljala ugledna imena svetovne literature, z različnimi obfestivalskimi dejavnostmi pa je nagovarjala vse generacije. Fabula je s sloganom Kar nas oblikuje vabila k razmisleku o tistem, kar nas kot posameznike in družbo resnično definira, z osrednjimi literarnimi večeri in bogatim spremljevalnim programom pa je odmevala ne le skozi napisano, temveč je prostor namenila tudi drugim področjem, kot sta oblikovanje ter filmsko in gledališko uprizarjanje.Festival je znova presegel pričakovanja, tudi s številom dogodkov, ki se je od lani močno zvišalo; domače občinstvo je lahko letos uživalo na več kot štiridesetih dogodkih. Spremljevalni program je ponujal vse od otroških delavnic, bralnih matinej za starejše in likovnih razstav do strokovnega in humanističnega programa.


Fabula se je zaključila v gledališkem slogu. V petek, 22. marca, v Mestnem gledališču ljubljanskem so dramski igralci Karin Komljanec, Tjaša Železnik, Iva Krajnc Bagola, Jernej Gašperin in Uroš Smolej interpretirali odlomke letošnjih Fabulinih žepnic, dogodek pa je glasbeno obogatila Lara Oset, ki nastopa pod umetniškim imenom Larao. Igralcem se je v sproščenem vzdušju pri branju pridružila tudi Fabulina ekipa. (Foto: Nina Pernat)Zaključek festivala Fabula

Fabulino obfestivalsko dogajanje


Prvi, vizualni stik z literaturo je ponudil dogodek Fabule zunaj literature Tereza Prepadnik + Fabula. Vsako leto namreč Fabula izbere obetavnega ustvarjalca ali ustvarjalko, ki mu zaupa oblikovanje festivalske podobe in videz knjižnih žepnic. Letos so za to nalogo izbrali ilustratorko Terezo Prepadnik. Dogodek je potekal v galeriji DobraVaga, razstava oblikovalkinega ustvarjalnega procesa pa bo tam na ogled vse do konca festivala. (Foto: Nina Pernat)


Fabulino poslanstvo je širjenje literature in skrb za bralno kulturo, ki ga uresničujejo tudi z inovativnimi postavitvami literature v javni prostor. V sodelovanju z društvom Prostorož in oblikovalskim studiom Donar so leta 2021 ustvarili edinstven in interaktivni FabulaFotelj, ki je letos postavljen v Narodni galeriji. »Fabula se zaveda, da je pri spodbujanju bralne kulture v javnosti ključno uporabiti inovativne pristope, ki literaturo približujejo vsakdanjemu življenju, pri čemer v okviru programa Fabulapolis že več let razvijamo interaktivne in inovativne načine za prenos literature v javni prostor. Slednje vključuje različne projekte, kot so mestna poslušalnica Glasovi Fabule, interaktivna instalacija Napiši svojo fabulo in FabulaFotelj – zvočni fotelj, ki omogoča udobno poslušanje izbranih zvočnih knjig. V sodelovanju z Narodno galerijo obiskovalce tudi letos spodbujamo k potopitvi v bogat zvočni svet literature, ki ustvarja edinstveno sinergijo med vizualno in literarno umetnostjo,« je poudarila izvršna producentka festivala Eva Kučera Šmon. Interaktivni fotelj bo na voljo tudi po zaključku festivalskega programa, obiskovalcem Narodne galerije bo tako med ogledom slovenske likovne zgodovine še dodatno obogatil njihove izkušnje. (Foto: Nina Pernat)Eno od glavnih vodil festivala je tudi vključevanje vseh generacij, družbenih slojev in ranljivih skupin. Z bralnimi matinejami za starejše, ki v različnih domovih za starejše potekajo tri festivalske sobote, želijo organizatorji festivala literaturo približati starejšim občanom in jim polepšati vsakdanje življenje. S takšnimi prizadevanji festival krepi socialno povezanost in skrb za dobrobit celotne skupnosti, starejši namreč pogosto težje dostopajo do literature in kulturnih dogodkov. Sodelujoči bralci in bralke varovancem domov za starejše sobote popestrijo z interpretacijami in literarnimi trenutki, ki presegajo generacijske razlike. Bralne matineje potekajo v DSO Poljane, DSO Bokalci, Center starejših Trnovo, DSO Fužine in DSO Notranje Gorice.
Posebno pozornost Fabula vsako leto nameni tudi otrokom in mladim. Mlado občinstvo pritegnejo s številnimi dejavnostmi; sodelujejo s Festivalom angažiranega pisanja Itn., kjer se mladi ob čajankah družijo z gosti Fabule in z AGRFT, kjer študenti v sklopu Fabulinih knjižnih premier na osnovi Fabulinih žepnic pripravijo prenos iz literarnega v filmski medij. Tako se Fabula vključuje tudi v mentorski in izobraževalni proces, prirejajo pa tudi Fabuline ustvarjalnice za otroke in mladino, ki z zbirko Zvezdna Beletrina potujejo po slovenskih osnovnih šolah, mladim približajo svet literature in jih spodbujajo k branju. Letos so na ustvarjalnicah sodelovali otroci iz Osnovne šole Frana Saleškega Finžgarja Lesce, ki so raziskovali odkritja Malega princa iz zbirke Zvezdna Beletrina. V izbranih vrtcih pa je Fabulina mentorica Katja Gorečan najmlajšim pot v svet literature odpirala z Ostržkovimi dogodivščinami, ki so namenjene socialnemu in kognitivnemu razvoju ter spodbujajo empatijo in identifikacijo s pravljičnimi liki, ki se spopadajo z vprašanji odraščanja. (Foto: Nina Pernat)


»Z letošnjimi festivalskimi gosti smo literaturo širili vse od izbranih vrtcev, osnovnih šol do domov za starostnike, svetovno uveljavljene avtorje smo prepletali s Fabulinim izborom najboljše domače literature, nagovarjali vse generacije in strukture bralstva, tudi najbolj ranljive, ter z močjo pisane in govorjene besede, ki presega meje, povezuje in navdihuje, z literarnimi intervencijami in instalacijami puščali tudi trajen odtis v javnem prostoru in mnenju,« je ob zaključku festivala povedal vodja festivala Aljaž Koprivnikar.

Največ obiskovalcev je uživalo ob literarnih večerih z osrednjimi festivalskimi gosti, ki so bili večinoma razprodani. Letošnja odmevna literarna imena festivala in njihove zgodbe, Marija Stepanova, Kapka Kassabova, Lucie Faulerová, Milena Marković, Pol Guasch, Mircea Cărtărescu in lanski bookerjev nagrajenec Georgi Gospodinov, so naslovili pereča vprašanja današnje družbe ter ponudili prostor za dialog.

»Naj letošnje Fabuline zgodbe še naprej odmevajo na najbolj nepričakovane in čudovite načine ter tudi ob zadnjih dogodkih festivala, ki potekajo vse do 2. aprila, nudijo navdih, da vidimo svet ne le takšen, kakršen je, ampak tudi takšen, kakršen bi lahko bil,« je sklenil vodja festivala. (Foto: Nina Pernat)Gostujoči avtorji in avtorice s slovenskimi bralci ostajajo tudi po zaključku festivala, saj so dela v slovenskem prevodu izšla v zbirki žepnic Fabula 2024. Knjige so na voljo po enotni, izjemno dostopni ceni 10 evrov.

VIR: Kreativna baza