Festival DOKUDOC, ki avdiovizualnim ustvarjalcem in producentom ponuja platformo za raziskovanje sveta dokumentarnega filma, podaljšuje letošnji razpis do 31. maja. Festival Dokudoc bo od 14. do 17. septembra 2023 v Lutkovnem gledališču Maribor.

Festival DOKUDOC, ki avdiovizualnim ustvarjalcem in producentom ponuja platformo za raziskovanje sveta dokumentarnega filma, podaljšuje letošnji razpis do 31. maja. Festival Dokudoc bo od 14. do 17. septembra 2023 v Lutkovnem gledališču Maribor.

Obenem pa naznanjamo najnovejše sodelovanje s Forumom slovanskih kultur (FSK), mednarodno ustanovo, ki svoje poslanstvo povezovanja kreativnosti širi kar v trinajstih slovanskih državah, ter Evropske muzejske akademije (EMA), mednarodne platforme za ohranjanje in raziskovanje kulturne dediščine. Vabimo k prijavi na razpis Heritage in Motion, ki udeležencem ponuja štiri različne kategorije, v katerih lahko pokažejo svojo ustvarjalnost. Filmski ustvarjalci, ki so aktivni na področju potopitvenih okoljih, multimedijskih instalacij in interaktivnih prostorih, sodelujejo v kategorijah »Nove digitalne izkušnje« ter »Navidezna in razširjena resničnost«. Kategorija »Avdiovizualna dediščina« je namenjena filmskim ustvarjalcem na področju kulturne dediščine, »Šolska dediščina« pa je namenjena srednješolcem in študentom.

Rok za prijavo je 1. julij 2023. Več informacij in oddaja projekta je možna na https://filmfreeway.com/HeritageinMotion.
Več informacij je na voljo na https://www.fsk.si/projects/heritage-in-motion/.
***

Ob pripravah na že 12. edicijo mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc vas v ponedeljek, 29. maja 2023, ob 19. uri, vabimo v Kino Šiška v Ljubljani na projekcijo iranskega dokumentarnega filma Rentgenska slika družine/Radiograph of a Family (Norveška/Iran/Švica, 2020, dokumentarni, 81'). Iranska režiserka Firouzeh Khosrovani skozi fotografije, arhivske posnetke in pisma z nami deli osebno zgodbo svojih staršev. Njuna ljubezenska zgodba nas popelje od obdobja šaha do islamske revolucije in stisk med iransko-iraško vojno, vse do njihovega današnjega doma v Teheranu, ki postane prispodoba za spremembe v sodobni iranski družbi. Film je prejel nagrado za najboljši celovečerec na festivalih IDFA 2020, MakeDox 2021 in ZagrebDox 2021 ter številne druge mednarodne nagrade, predvajan je bil v programu Dokudoc 2022. Projekciji filma bo sledil pogovor z režiserko Marijo Zidar in Majo Malus Azhdari, vodjo filmskega festivala Dokudoc, ki ga bo moderirala filmska kritičarka Simona Jerala. 


VIR: DOKUDOC