V gorenjskih turističnih središčih so z letošnjo poletno turistično sezono zadovoljni. Kljub vremenskim nevšečnostim, ki so krojile poletje, so zabeležili približno podobno število gostov in nočitev kot v lanskem poletju.

piše Tinkara Zupan
Bled/Bohinj/Kranjska Gora, 27. avgusta - V gorenjskih turističnih središčih so z letošnjo poletno turistično sezono zadovoljni. Kljub vremenskim nevšečnostim, ki so krojile poletje, so zabeležili približno podobno število gostov in nočitev kot v lanskem poletju. Čeprav jih je vodna ujma obšla, je prinesla nekaj odpovedi rezervacij, vendar se je situacija že umirila.
 
"Glede na vreme in vse situacije, ki so se nam letos dogajale, od dežja, vetra na koncu tudi poplav, lahko ocenjujemo, da je sezona več kot odlična," je za STA dejal direktor Turizma Bled Blaž Veber. Povedal je, da je zasedenost nočitvenih zmogljivosti v poletnem času stalno nad 90 odstotkov.

V prvih šestih mesecih so po Vebrovih besedah na Bledu imeli podobno število gostov in nočitev kot v predkoronskem letu 2019 ter veliko več kot v enakem obdobju lani. Na Bled so se znova vrnili gostje iz prejšnjih let. "Vrnil se je angleški trg, ki je po brexitu, koroni in odpovedi direktnih letov skoraj zastal. Vračajo se tudi Američani, ki so v letošnjem poletju že na drugem mestu," je navedel Veber.

Tudi v Sava Hotelih Bled so zasedenost med poletnimi počitnicami označili za dobro, boljšo v primerjavi z enakim obdobjem lani. Opazen je bil porast števila tujih gostov, domači pa predstavljajo le štiri odstotke v strukturi gostov.

V času vodne ujme in takoj po njej je bil opazen upad števila gostov, predvsem v kampih in zasebnih namestitvah. Kar nekaj gostov so morali iz kampov tudi evakuirati. V tednu po poplavah so prejemali odpovedi rezervacij za prihajajoče obdobje, prav tako pa so gostje prestavljali svoje rezervacije na kasnejši čas.
"Situacijo smo spremljali in o njej obveščali. Smo bili pa tudi ena prvih destinacij, ki je začela komunicirati, da se razmere umirjajo, in nagovarjati goste, da so kljub temu, da smo doživeli največjo naravno katastrofo v Sloveniji, določeni kraji, med njimi na srečo tudi Bled, varni za obisk," je pojasnil Veber.
Sprva so prejemali kar precej klicev o razmerah na Bledu in v državi, prav tako pa tudi nekaj odpovedi. "To je povsem normalno, saj so države takrat svojim prebivalcem sporočale, da Slovenija ni varna za obisk," je dejal Veber, a dodal, da sta tako Slovenska turistična organizacija kot vlada hitro in ustrezno komunicirali, tako da so se zadeve hitro obrnile.

"Sedaj ko Slovenija ni več vsakodnevno na naslovnicah časopisov v Evropi, se je situacija izredno umirila," je povedal Veber in pojasnil, da sicer še vedno dobivajo nekatere klice, ni pa več panike. Le še malo klicev gostov beležijo tudi v Bohinju. "Tu se je pokazalo, kako pomembna je prava in hitra komunikacija o stanju na terenu," je dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

So pa tudi v Bohinju, ki ga je ujma prav tako obšla, v začetku beležili odpovedi gostov. "V svet so šle strašne slike poplav in vetroloma, tako gostje niso več vedeli, ali prihajajo v Slovenijo, ki je povsem poplavljena in ali je tudi na našem območju veliko škode," je pojasnil Langus.

Tudi v Bohinju so sicer s poletno sezono, sploh glede na razmere, zelo zadovoljni. Julij je bil po številu nočitev celo za nekaj odstotkov boljši kot lani, saj so zabeležili skoraj 200.000 nočitev. Junij je bil nekoliko slabši od lanskega, avgusta pa bodo številke obeh let približno podobne.

"To je še posebej pomembno, ker so časi, ki so pred nami morda za odtenek manj stabilni in bomo morali napeti dodatne sile predvsem v jesenski del sezone in zimo, ki je za Bohinj poseben izziv. Tudi za naslednji leto obeti v prostoru, iz katerega prihajajo naši gostje, niso ravno najboljši," je opozoril.

Zato bodo na celotnem območju Julijskih Alp nekoliko okrepili marketing in promocijo. "Ta trenutek, ko je turizma v naših krajih dovolj, se to morda sliši celo neumno, ampak se je treba zavedati, da je treba biti na trgu stalno prisoten in da je treba na milijonskih tržiščih iskati ciljne skupine gostov, ki si jih želimo," je izpostavil Langus.

Že pred leti so se na območju Julijskih Alp dogovorili, da bodo stavili predvsem na bližnja evropska tržišča. Tudi letos največ gostov prihaja iz nemško-avstrijskega prostora in Italije, povečuje se število gostov iz Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske. Pozimi pa so zelo pomembni tudi gostje iz nekdanje skupne države. Kot potencialno dober trga se kaže Francija, tradicionalno pa tudi države Beneluksa. Slovenski gostje ustvarijo približno četrtino nočitev.

"Poleg tega ciljamo še na Veliko Britanijo in ZDA, pri čemer računamo predvsem na goste, ki pridejo tudi izven sezone in ostanejo dlje," je pojasnil Langus, ki je tudi koordinator Skupnosti Julijskih Alp. Ključna se mu zdi podaljšati povprečno dobo bivanja. Ta je rahlo zanihala, ampak v Bohinju ostaja s skoraj tremi dnevi relativno visoka v primerjavi z drugimi destinacijami.

Z letošnjo poletno sezono so zadovoljni tudi v družbah skupine Hit, ki ponujajo kapacitete na območju Kranjske Gore. V namestitvah Hit Alpinee v juliju in avgustu beležijo povprečno 90-odstotno zasedenost, kar je primerljivo z lansko, prav tako uspešno sezono. Opažajo pa večje število tujih gostov, več je tudi priprav profesionalnih športnikov.

Slabo vreme v juliju je imelo na sezono malo vpliva, saj so imeli v omenjenem obdobju veliko individualnih gostov, ki so svoj oddih rezervirali že precej pred prihodi in odpovedi je bilo relativno malo. Več odpovedi je bilo zaradi poplav v začetku tega meseca, vendar je bil ta vpliv na srečo izredno kratkotrajen, so za STA pojasnili v družbi.

Ob tem so dodali, da domači gostje pred prihodom na destinacijo ne preverjajo več stanja po katastrofalni ujmi, ki Kranjske Gore sicer ni prizadela. Občasno se v zvezi s tem oglasijo tuji gostje, vendar tudi ti vedno manj. Sicer pa so letos po številu nočitev slovenske goste na prvem mestu zamenjali Italijani.

Ti so poleg Avstrijcev najštevilčnejši gostje tudi v Igralniško-zabaviščnem centru Korona. V poletnih mesecih se zasedenost hotela giblje okoli 80 odstotkov, posebej pa izstopa avgust. Odpovedi rezervacij zaradi vremena niso zabeležili, največ klicev v zvezi s poplavami pa je prišlo od stalnih italijanskih gostov, ki so iskali informacije iz prve roke.

V alpskem resortu Špik v Gozdu Martuljku vse od maja beležijo približno 85-odstotno zasedenost sobnih kapacitet. Opažajo ponovno oživitev organiziranega turizma s skupinami iz tujine, manj je individualnih rezervacij, več je krajših oddihov. Brez turističnih bonov je manj slovenskih gostov. Prednjačijo gostje iz Češke, Madžarske, Nemčije in Beneluksa, ki se preko specializiranih turističnih agencij odločajo za kolesarske in pohodniške oddihe.

Odpovedi rezervacij zaradi poplav skorajda ni bilo, z gosti so, kot so pojasnili, ažurno komunicirali in pojasnjevali situacijo. Nanje se je obrnilo veliko število stalnih gostov, ki so se želeli pozanimati, ali so zaposleni, hotel in kraj na varnem. Izkazali so podporo in se ponudili v pomoč.

Je bil pa zaradi vremenskih razmer v juliju in prvi polovici avgusta slabše kot v enakem obdobju lani zaseden Kamp Špik. Manj je bilo tudi prehodnih gostov, ki so Hrvaško zamenjali za druge destinacije. Največ gostov je bilo sicer iz Nemčije, Slovenije, Češke in Nizozemske.

VIR: STAkrog