V Trebnjem smo v petek, 22. septembra 2023, izvedli zaključni dogodek v sklopu 22. Evropskega tedna mobilnosti.

V Trebnjem smo v petek, 22. septembra 2023, izvedli zaključni dogodek v sklopu 22. Evropskega tedna mobilnosti. Z veseljem ugotavljamo, da zanimanje za Evropski teden mobilnosti oziroma ETM in s tem trajnostno mobilnost ter odgovorno udeležbo in varnost v prometu narašča tudi v naši občini, saj smo v aktivnosti celotnega programa uspeli vključiti preko 700 udeležencev.

V park(irnem) tednu (letos od 15. do 22. septembra), ko z zaporo parkirišč v centru Trebnjega skozi vzpostavljen park že tradicionalno ozaveščamo o alternativni rabi prostora, ki je sicer namenjen avtomobilom, smo načela trajnostne mobilnosti poskušali na zabaven način približati našim najmlajšim. Potujoči cirkus Nerodne Avguštine, ki se je v parku odvijal kar na njenem kolesu, so si skupaj z drugimi obiskovalci ogledali skoraj vsi vrtčevski otroci drugega starostnega obdobja v občini Trebnje.  Na ta način nam je skupaj z Gledališčem Bičikleta uspelo parkirišče za nekaj dni spremeniti v čisto pravo gledališče.

Na Dan brez avtomobila, 22. septembra, so bila v ospredju kolesa. Občina Trebnje in JB Center Trebnje sta za udeležence tako organizirala popravljalnico in preizkuševalnico koles, kjer smo osvežili znanje osnovnega pregleda in servisa kolesa, kar je za varno udeležbo v prometu še kako pomembno. Udeleženci so preizkušali različna navadna in električna kolesa, podrobneje pa so spoznali tudi enostavno uporabo avtomatskega sistema za izposojo koles GONM, v katerega smo s pomočjo sofinanciranja evropskega programa LIFE in Ministrstva za okolje, podnebje in energijo - Sklada za podnebne spremembe v petek dodali tudi eno novo električno kolo. Na informacijski točki Europe Direct so obiskovalci preizkusili svoje teoretično znanje o Evropskem tednu mobilnosti in Evropski uniji, s pravilnimi odgovori pa so si zagotovili praktične nagrade. Tudi električna vozila predstavljajo trajnostni način potovanja, ki je prijaznejši do okolja, saj ne povzročajo emisij ogljikovega dioksida. Avtohiši Pan Jan d.o.o in Avto Slak d.o.o. sta v času Evropskega tedna mobilnosti na ogled postavili popolnoma električni vozili Škoda Enyaq in Volkswagen ID.5 GTX, ki sta med obiskovalci poželi veliko zanimanja.

Kot je dejala županja Občine Trebnje Mateja Povhe, pa smo zato, da trajnostna mobilnost ne bi bila le črka na papirju, zaposlene na občinski upravi in upravni enoti pozvali k sodelovanju v mobilnosti akciji zaposlenih v upravni stavbi Občine Trebnje, v sklopu katere so sodelujoči v času od 15. do 22. septembra za pot v službo namesto avtomobila izbrali enega izmed trajnostnih načinov potovanja. Akciji je se je pridružilo 10 zaposlenih, med katerimi sta bili tudi županja Občine Trebnje Mateja Povhe in načelnik Upravne enote Trebnje dr. Milan Rman, izbrani načini potovanja pa so bili pešačenje, sopotništvo in vožnja z vlakom.
Občinska uprava

VIR: Občina Trebnje