Zdraviliške družbe smo povprašali po uspešnosti letošnje sezone in napovedih za jesen.

Vse skupaj je zbrano v nadaljevanju. Iz podatkov o poletni sezoni v slovenskih naravnih zdraviliščih lahko ugotovimo, da se tujci sicer vračajo, še vedno pa v primerjavi z letom 2019 beležimo za 35 % manj tujih gostov in za 37 % manj njihovih prenočitev. Primerjalno smo tako v prvih sedmih mesecih ob domači rasti za 36 % več gostov in 22 % več prenočitev zabeležili skoraj enak rezultat kot leta 2019 pri številu zabeleženih domačih in tujih gostov skupaj ter za dobrih 8 % odstotkov manj vseh ustvarjenih prenočitev. 

Ker pa samo fizični obseg (številke gostov in nočitev) ni ključno merilo, lahko navedemo, da bodo finančni rezultati zagotovo boljši v primerjavi z letom 2019. To pa seveda zgolj iz naslova prihodkov, ki so višji, na poslovne rezultate pa bo bistveno vplivalo nerazumno povišanje cen energentov. Z izjemo redkih zdraviliških družb, ki so v lanskem letu še uspele zakupiti električno energijo za letošnje leto po cenah okoli 54 € za kWh, na žalost večina plačuje bistveno več, do absurdnih 638 % več kot lani. Prvi ukrepi Vlade, s sprejetjem interventnega zakona za blaženje draginje, tako ne predstavljajo niti obliža in pravzaprav ne pomenijo prave pomoči gospodarstvu. Nujen bo zato ukrep omejitve cene električne energije in drugih energentov, kot je to v primeru naftnih derivatov.

Še tako velika prizadevanja turističnih družb za povečanje obiska brez ustreznih ukrepov pomenijo samo to, da bodo družbe, tako kot v pandemični krizi, poslovale negativno.


TERME DOBRNA

V letošnjih poletnih mesecih beležimo v Termah Dobrna zasedenost nastanitvenih kapacitet primerljivo z lanskoletno, kljub upadu povpraševanja s strani slovenskih gostov po izteku veljavnosti turističnih bonov.
Razlika v številu nočitev v primerjavi z letoma 2019 in 2020 izhaja tudi iz spremenjene tržne usmerjenosti; z novimi butičnimi nastanitvami, kot so apartmaji Spa Suite Dobrna in Boutique Hotel Dobrna, se namreč usmerjamo zlasti na pare, ki si želijo butičnega oddiha ter seniorje.

Pričakovanja za jesensko sezono so optimistična. Tako domači kot tuji gostje tudi že precej povprašujejo po oddihu v času božičnih praznikov in silvestrovanju. 

Največ gostov je še vedno iz Slovenije, sledijo gosti iz Nemčije, Italije, Avstrije in Hrvaške.


TERME KRKA

Poletna sezona v Termah Krka je še v polnem teku. Ključni poudarki počitniškega oddiha v Termah Dolenjske in Šmarješke Toplice, v obmorskem Talasu Strunjan in na Otočcu so tudi letos na lepem naravnem okolju, čisti termalni in morski vodi, varnih in lepo urejenih kopališčih, okusni zdravi kulinariki, sprostitvi, blagodejnih negah, masažah, pa tudi na raznovrstnih športnih aktivnostih in drugih pristnih doživetjih v okolici. 
 
Povprečna zasedenost hotelskih kapacitet Term Krka je v letošnjih poletnih mesecih nekoliko nižja kot prejšnji dve leti. Najvišjo zasedenost trenutno beležimo v obmorskem Strunjanu, kjer smo konec junija gostom ponudili tudi popolnoma prenovljeni kompleks Laguna Strunjan. Laguna je butični mediteranski počitniški kompleks z različnimi namestitvenimi enotami. S prenovo smo poudarili njegovo izjemno lego v strunjanskem krajinskem parku, ob Stjuži – edini slovenski morski laguni, in nadgradili kakovostno počitniško ponudbo, ki jo je Talaso Strunjan svojim gostom nudil do zdaj. 

Večina gostov Term Krka je tudi letos domačih. Sledijo jim gostje iz Italije, Belgije, Nizozemske in Avstrije. 
Gostje se večinoma odločajo za oddih do 5 dni, številni pa tudi za tedenske ali 10-dnevne programe za bolj zdravo življenje (razstrupljanje, zdravo hujšanje in programi za krepitev imunskega sistema v Termah Šmarješke Toplice, programi za večanje čuječnosti v Termah Dolenjske Toplice ter programi za vitalnost in programi z negami z naravnimi učinkovinami v Talasu Strunjan).  

Glede nadaljevanja poletja in jeseni smo zmerno optimistični. Naša ponudba je raznovrstna in primerna za vse generacije, zanimanje gostov za kakovostno in raznovrstno ponudbo Term Krka pa je precejšnje - iščejo zanimiva, mirnejša okolja, lepo naravo. Predvsem pa varnost in visok nivo čistoče in higiene, kar jim nudimo v treh naših termah in na Otočcu, za kar so pripravljeni odšteti tudi več denarja. 



THERMANA

S poletno sezono smo zadovoljni, sledimo zastavljenim planom. Opažamo porast tujih gostov v primerjavi z lanskim poletjem v mesecu avgustu. 

Napovedi za jesen so dobre, veliko pa bo odvisno od razmer na trgu in dogajanja v jesensko-zimskem času. Še vedno je zelo aktualen trend rezervacij v zadnjem hipu. 
Struktura gostov se je v 2022 seveda nekoliko spremenila in beležimo več nočitev domačih gostov. Tuji goste predstavljajo pri nas zaenkrat 30 % zasedenosti hotelov. Iz tujih trgov beležimo največ italijanskih in avstrijskih gostov, sledijo gostje iz Hrvaške. Gostje, ki prihajajo k nam, so pretežno družine, pari in seniorji, veliko je tudi športnih skupin, za jesensko obdobje pričakujemo okrepljeno kongresno dogajanje in posledično več kongresnih gostov.

 
SAVA TURIZEM

V naši skupini Sava Hotels & Resorts – Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, Sava Hoteli Bled, San Simon resort Izola, Salinera resort Strunjan in St. Bernardin resort Portorož – trenutne rezervacije nakazujejo malce višjo zasedenost v času poletnih počitnic v primerjavi z zadnjim predkoronskim letom 2019 in primerljivo z letom 2021. 

V avgustu je delež domačih gostov 35 %, delež tujih gostov pa 65 %, ki prihajajo predvsem iz držav: Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Češke, Madžarske, Poljske, Nizozemske, Belgije, Italije, Španije, Malte, VB in ZDA.

Trenutni podatki o zasedenosti do konca leta so solidni. Vsekakor pa bodo rezultati v drugi polovici leta 2022 v veliki meri odvisni od razvoja situacije v Ukrajini in epidemiološke slike v jeseni.

Opažamo, da so odzivi trga za jesensko zimsko obdobje še zadržani, napovedi recesije in povišanja stroškov vplivajo na zadržanost pri rezervacijah, kapacitete se za jesensko zimsko obdobje precej počasneje polnijo v primerjavi s prejšnjimi leti. 

V naši skupini Sava Hotels & Resorts se cene že nekaj let oblikujejo dinamično. Pri dinamičnem postavljanju cen so nihanja lahko celo dnevna, kot odraz vsakodnevno (tudi zelo hitro) spreminjajočega se stanja prostih kapacitet in povpraševanja na trgu.
 
Cene bivanja v času poletnih počitnic so pri nas približno na nivoju lanskega leta.


TERME OLIMIA

Primerjava poletnih mesecev Julij/avgust na današnji dan s preteklimi 3 leti. 
(opomba*: leti 2020 in 2021 zaradi Covida in vpliva turističnih voucherjev nista direktno primerljivi, ker to ni bilo tržno stanje, ampak izredno stanje s popolnoma spremenjeno strukturo gostov, praktično brez tujcev in s plačilom več kot 2/3 z državnim denarjem –voucherji. Da ne bo pomote, ne kritiziram ukrepa, ki nas je rešil, samo pojasniti je treba, kaj se je dogajalo.) Torej dejanska primerjava delovanja trga je le tista v primerjavi z 2019.

Št nočitev | 22/19 | 22/20 | 22/21
Julij | 98 % | 80 % | 79 %
Avgust | 102 % | 87 % | 87 %
SKUPAJ | 100 % | 83 % | 83 %


Prihodki od penzion.  | 22/19 | 22/20 | 22/21
Julij | 120 % | 82 % | 74 %
Avgust | 126 % | 85 % | 81 %
SKUPAJ | 123 % | 83 % | 78 %

Za september in oktober so rezervacije v primerjavi z letom 2019 izredno dobre in celo 35 % nad najavami, ki smo jih v tem obdobju imeli leta 2019 pred krizo, tudi do konca leta so najave skupno (sep.-dec.) za dobrih 20 % boljše kot 2019.

Pet glavnih trgov procentualno za leto 2022
V tabeli so rezultati izraženi procentualno glede na število nočitev v obdobju od 1. 1. 2022 do 23. 8. 2022.

SLOVENIJA | 65 %
ITALIJA | 7 %
HRVAŠKA | 6 %
AVSTRIJA | 5 %
NIZOZEMSKA | 4 %
Vsi ostali | 12 %


TERME PORTOROŽ

V LifeClass Hotels & Spa Portorož je bil letošnji mesec julij po obisku primerljiv z julijem 2020 in 2021. Avgusta 2021 smo, na pram preteklih let, beležili rekordne rezultate obiska, na kar so vplivali tudi turistični boni. Lahko pa rečemo, da smo tudi z rezultati avgusta letošnjega leta, ko boni več niso aktualni, zadovoljni.

Vse do polovice oktobra smo zelo dobro zasedeni. Tudi v oktobru je še terminov, ko imamo nekaj prostih sob na voljo, so pa določeni termini že praktično polno zasedeni. Za zimske mesece je zaenkrat še prezgodaj za napovedi. Že nekaj časa je tako pri domačih kot pri tujih gostih opaziti trend last minute rezervacij. Verjamemo, da tudi zimski meseci ne bodo izjema, v kolikor ne pride do ponovnega porasta okužb, za kar vsi upamo, da se letos ne ponovi.

Pet glavnih trgov, ki sestavljajo strukturo gostov v LifeClass Hotels & Spa Portorož, so Slovenija, Italija, Nemčija, Avstrija in Madžarska. 



*****

PR: SKUPNOST SLOVENSKIH NARAVNIH ZDRAVILIŠČ, g.i.z.