Pisarna Uprave za probacijo na pobudo Občine Kočevje od junija lani deluje tudi v Kočevju in uspešno sodeluje z več kočevskimi ustanovami.

Katja G. 

Pisarna bdi nad izvajanjem dela v splošno korist, ki je ena od alternativnih oblik prestajanja zaporne kazni. Ta se namreč v določenih primerih lahko nadomesti z izvajanjem družbeno koristnih del, s katerimi se poplača dolg družbi, hkrati pa se v okviru probacije zagotavlja pomoč, varstvo in nadzor z namenom, da oseba opusti kazniva dejanja in se uspešno integrira v skupnost.

Delo v splošno korist se lahko določi tistim, za katere je določena kazen do dveh let zapora in le za kazniva dejanja, ki družbi ne predstavljajo nevarnosti, predvsem zaradi prekrškov. Na ta način posameznik ohrani zaposlitev, hkrati pa so mu naložene obveznosti, s katerimi odsluži kazen. Pomembno je, da oseba ni izključena iz svojega socialnega okolja, kar omogoča hitrejšo integracijo v skupnost.

Nad takšnim načinom izvajanja kazni bdi Uprava za probacijo, ki je bila ustanovljena leta 2018. Pisarna v Kočevju, ki je dobila prostor v stavni Občine Kočevje, pa je bila ustanovljena lani, tudi zaradi specifične problematike v Kočevju, predvsem romske. S tem so se bolj približali osebam, ki opravljajo probacijo, ter organizacijam, s katerimi sodelujejo. Razgovore z osebami v probaciji opravljajo enkrat tedensko. Iščejo vzroke, ki so povedli do storitve kaznivega dejanja, ponujajo podporo pri razreševanju osebnih stisk ter pri urejanju življenjskih okoliščin in vzpostavljanju sprejemljivih oblik vedenja. Sodelovanje prek pisarne v Kočevju pa je enostavnejše in boljše tudi za organizacije, kjer se delo izvaja. Probacijski uslužbenci so sicer strokovni delavci iz različnih strok, predvsem socialni delavci, socialni pedagogi, psihologi, varstvoslovci in pravniki.

Osebe, ki so vključene v probacijo, svoje obveznosti opravljajo pri izvajalcih sankcij, to so večinoma neprofitne ustanove v javnem interesu. Kočevska probacijska pisarna sodeluje z različnimi organizacijami v Kočevju, med njimi so Komunala Kočevje, osnovne šole, Zavod Kočevsko, Zavod za šport in knjižnica. Na Komunali Kočevje so tako formirali posebno probacijsko skupino v kateri trenutno dela pet izvrševalcev dela v splošno korist. Kot pravijo, delo poteka dobro in v skladu z dogovorom probacijske pisarne. V tem času je bilo opravljenega že veliko dela, skupno že več kot 1400 ur. Opravljajo pa se predvsem različna dela za lepšo podobo mesta in naselij, za vzdrževanje javnih površin, na primer sekanje japonskega dresnika in ambrozije, košnja zelenic, pobiranje odpadkov z javnih površin in ob cestah, postavljanje snežnih kolov ob cestišču ipd..

Obsežnejši članek o probacijski pisarni v Kočevju je bil objavljen tudi v časopisu Kočevska (povezava).  

VIR: Občina Kočevje