Bližajo se Zlate strune Slavonije, največji festival tamburaške glasbe na Hrvaškem. Od 6. do 8. septembra 2024 bo potekal v Požegi, središču Požeško-slavonske županije, ki je mesto festivala že vse od leta 1969.

Bližajo se Zlate strune Slavonije, največji festival tamburaške glasbe na Hrvaškem. Od 6. do 8. septembra 2024 bo potekal v Požegi, središču Požeško-slavonske županije, ki je mesto festivala že vse od leta 1969. Obeta se pester plesni in glasbeni program s kar nekaj novostmi. Vstop na vse dogodke v sklopu festivala je brezplačen.

Zlate strune Slavonije niso le glasbena prireditev, ampak tudi simbol kulturnega ohranjanja in promocije slavonske dediščine. Na enem najbolje obiskanih hrvaških festivalov bodo tudi letos nastopili številni tamburaški orkestri, ki ponosno slavijo in širijo zvok tamburice daleč naokoli. Gre za glasbilo z dolgimi strunami, zelo podobno je lutnji. Njen izvor sicer sega že v obdobje turških vpadov, ko so tamburico v Slavonijo prinesli turški vojaki. Lokalni prebivalci so jo nato prilagodili in razvili v instrument, ki je danes neločljiv del slavonske glasbene tradicije.

Dogajanje za vse generacije


Že tradicionalno se bo festival v petek začel s parado konjskih vpreg po ulicah mesta, ki ji bo sledila svečana parada udeležencev festivala. Nastopila bodo lokalna kulturno-umetniška društva in hrvaški folklorni ansambli. Prvi dan festivala bo popestrila tudi ena najbolj znanih in najstarejših gastronomskih prireditev v Požegi. Požeška ribja fešta bo zavzela park ob Orljavi. Že tretje leto zapored bo potekalo še otroško glasbeno tekmovanje Zlati mikrofon, zmagovalci pa se bodo na glavnem odru predstavili pred začetkom koncertnega programa. Koncertni del bo v petek otvorila skupina Gazda s prerezom tridesetih let svoje kariere in številnimi glasbenimi uspešnicami. 


Soboto bo zaznamoval avtorski večer Veljka Valentina Škorvage. Človeka, ki je Zlatim strunam Slavonije in glasbi v Požegi dal ogromno. Več kot dvajset njegovih pesmi bodo izvedli številni solisti ob spremljavi tamburaškega orkestra, ki mu bo osebno dirigiral. Večer se bo nadaljeval s koncertom Slavonskih lol in priljubljenega Petra Graše. Tretji in zadnji večer pa bo minil v znamenju novih popevk in srečanja tamburaških orkestrov, na katerem se bodo predstavili orkestri iz Slovenije in Avstrije in orkester Poletnega tamburaškega tabora iz Pleternice. Vse tri dni festivala bo na promenadi potekal sejem, na katerem se bodo predstavile lokalne obrti in društva. 


Zlate strune Slavonije tako ostajajo srce in duša Požege in slavonske glasbene scene. Več informacij o festivalu najdete tukaj: https://zlatne-zice-slavonije.hr/

PR - Hrvaška turistična skupnost