Odplujte po dragoceni košček preteklosti je strokovna komisija pod okriljem Slovenske turistične organizacije uvrstila v družino Slovenia Unique doživetij.

Turistični produkt Skrivnosti potopljenih vasi – Odplujte po dragoceni košček preteklosti je strokovna komisija pod okriljem Slovenske turistične organizacije uvrstila v družino Slovenia Unique doživetij. Gre za butični 5-zvezdični produkt, ki temelji na digitalizaciji kulturne dediščine, VR potopu v Velenjsko jezero in vrhunskem kulinaričnem doživetju. 

Komisija je med drugimi zapisala: »Produkt je zgodovinska poslastica za vse, ki jih zanima vpogled v zakulisje regije, ki daje energijo praktično celotni Sloveniji. Skozi doživetje obiskovalec lažje razume še vedno živo industrijo te regije, prav tako pa tudi specifičen zrak, ki ga spremlja ves čas. Doživetje je zvesto zgodovini in identiteti kraja. Ne gre zgolj za prezentiranje točk, temveč se gradi na spoštljivosti do veličine premogovniške dejavnosti in do prebivalcev, ki so bili v skladu z duhom pričakovanja »nove dobe« primorani zapustili lastne domove. (…) Vožnja po Velenjskem jezeru dobi ob razlagi, da se vozimo po treh potopljenih vaseh, posebno dimenzijo. Še posebej zato, ker so bile potopljene vasi tudi davek za to, da je celotna Slovenija dobila energijo - slednje je še posebej aktualno v trenutnih časih draženja energentov. 

Potopljene vasi, ki so se zaradi intenzivnega izkopavanja rude v petdesetih letih prejšnjega stoletja začela pogrezati, predstavljajo unikum v Evropi. Njihova implementacija v turistično zgodbo pa primer dobre prakse, kako skozi turizem, brez nepotrebne senzacionalnosti, mehko revitalizirati industrijsko krajino in ji dati višjo dodano vrednost. Skozi doživetje gost nehote začuti tudi vse rane, ki jih je tej pokrajini in ljudem, zadala družbena nuja po energiji. (…) Vau efekt ima tudi epilog doživetja, kosilo na Visti, ki nudi osupljivo lep pogled na sicer še vedno delujoče industrijske obrate, toda po tem doživetju jih obiskovalec razume v popolnoma drugačni luči in na nek svoj način postanejo celo čudno lepi. 

Doživetje razkriva presunljive življenjske zgodbe vaščanov in rudarjev, ki so na račun bogatega nahajališča premoga, plačali visoko ceno, saj so se morali odpovedati svojim vasem, domovom, kar je v številnih pustilo neizbrisljive in zelo emotivne sledi. Skrivnost potopljenih vasi je bilo na terenu doživljeno kot emotivno doživetje, ki na zelo človeški način, brez obsojanja, razloži sedanjost in preteklost ter tudi pojasni grenke sledi, ki so jih na tej degradirani pokrajini, pustila stoletja aktivnega rudarjenja«.

 
Sicer pa se lahko Zavod za turizem Šaleške doline pohvali že z dvema produktoma, ki nosita znak kakovosti Slovenia Unique Experience. Turistični produkt Velenje Underground je znak pridobil že v letu 2019, letos pa smo z obnovitvijo znaka dokazali, da uspešno sledimo 
skupni viziji Slovenije kot zelene butične destinacije. Osnovo vizije predstavljajo visoko kakovostna, razlikovalna, avtentična, zelena doživetja, z lokalnim karakterjem, izredno dodelanim pristopom in storitvijo ter z močno izraženo izkustveno in osebno noto. Edinstvena doživetja Slovenije sledijo opredeljenemu konceptu, izpolnjujejo 10 sklopov kriterijev 5-zvezdičnosti in z vključitvijo v izbrano zbirko, ki se trži pod znamko kakovosti Slovenia Unique Experiences (SUE) podpirajo zgodbo zelene butične Slovenije in znamke I feel Slovenia.
 
 
PR: Zavod za turizem Šaleške doline