V Zavodu Celeia Celje bodo tudi letos obeležili svetovni dan turizma. Za splošno javnost pripravljajo brezplačno vodstvo, za partnerje poslovno srečanje, za turistične vodnike pa strokovno razpravo in predstavitev aktivnosti zavoda ter vizijo in preboje nastajajoče nove strategije turizma Mestne občine Celje.

V Zavodu Celeia Celje bodo tudi letos obeležili svetovni dan turizma. Za splošno javnost pripravljajo brezplačno vodstvo, za partnerje poslovno srečanje, za turistične vodnike pa strokovno razpravo in predstavitev aktivnosti zavoda ter vizijo in preboje nastajajoče nove strategije turizma Mestne občine Celje.

Osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost, njene socialne, kulturne, politične in ekonomske vrednote na svetovni dan turizma poteka že od leta 1980. »V Zavodu Celeia Celje smo tudi letos za splošno javnost pripravili brezplačno vodstvo. Glede na jubileja Galerije sodobne umetnosti in Likovnega salona Celje, bo tokrat poudarek na programih na področju umetnosti. Vodstvo se bo ob 17. uri začelo na Krekovem trgu z ogledom dokumentarno fotografske razstave Centra sodobnih umetnosti z naslovom »Spominjamo se«. Kustosinja Irena Čerčnik, bo nato udeležence popeljala v Galerijo sodobne umetnosti na ogled razstave »Hommage Tisnikarju«. Sledil bo ogled še ene razstave, in sicer »Check-in« v Likovnem salonu,« je o brezplačnem vodstvu v starem mestnem jedru na svetovni dan turizma povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje. Zelena koordinatorka destinacije Celje Sandra Lebar se bo 27. septembra na Srednji šoli za gostinstvo in turizem udeležila okrogle mizo na temo zelenega turizma. Med drugim bo predstavila aktivnosti zavoda na tem področju ter znak Slovenia green destination Silver. Slednjega sta Celju, na podlagi prejete ocene v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, lani podelila Slovenska turistična organizacija in Zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace.

Ob dogodku za splošno javnost so se v Zavodu Celeia Celje letos odločili tudi za posebno srečanje s poslovnimi partnerji in vsemi tistimi, ki povezujejo, promovirajo, razvijajo, krojijo in krepijo turistične tokove povezane s Celjem. Prihodnji teden se bodo sestali še s turističnimi vodniki. Predstavili jim bodo dogajanje v Celju do konca leta 2023 ter načrte Zavoda Celeia Celje in Mestne občine Celje na področju razvoja in promocije turizma v okviru nove Strategije turizma v MOC 2024 – 2029. V razpravi si želijo prisluhniti tudi izkušnjam in pobudam turističnih vodnikov, ki so največkrat prvi ambasadorji in gostitelji turistov na destinaciji.

Zavod Celeia Celje se je letos vključil tudi v program Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine (23. 9. – 7. 10.), ki ga koordinira in pripravlja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Na temo redkih in dragocenih znanj, spretnosti in poklicev so za otroke vrtca Danijelov Celje na Starem gradu Celje pripravili potovanje v čas celjskih grofov ter jim prikazali življenje in delo vitezov ter pisarjev. Vrata grajske tiskarne v kateri je mogoče spoznati skrivnosti tiskarskega poklica so odprli tudi za ostale obiskovalce gradu.

VIR: