5. PIANO DAY v Novi Gorici: DRAGO IVANUŠA, koncert filmske glasbe in predstavitev klavirskega oddelka Glasbene šole Nova Gorica

5. PIANO DAY v Novi Gorici: DRAGO IVANUŠA, koncert filmske glasbe in predstavitev klavirskega oddelka Glasbene šole Nova Gorica

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica| sreda, 27. marec 2024 |ob 19. uri 


V Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica in na raznih drugih zunanjih mestnih lokacijah bodo prihodnjo sredo, 27. marca 2024, obeleževali svetovni klavirski dan. Na tokratnem klavirskem praznovanju, ki je nastal v soorganizaciji s Kulturno-umetniškim društvom Morgan in Glasbeno šolo Nova Gorica, bomo v prvem delu lahko prisluhnili učencem in učenkam klavirskega oddelka Glasbene šole Nova Gorica, drugi del dogodka pa bo v znamenju filmske glasbe slovenskega pianista, harmonikarja in skladatelja Draga Ivanuše. Redna cena vstopnice znaša 10 €, znižana cena za dijake, študente, upokojence in brezposelne pa znaša 5 €. Vabljeni!


Sredi marca, točno na 88. dan v letu, se že enajsto leto zapovrstjo obeležuje svetovni klavirski dan. Prazničnemu vzdušju črno-belih tipk, katerega pobudnik je nemški skladatelj Nils Frahm, se petič zapored pridružuje tudi Nova Gorica. 

Tokratni klavirski dan, ki ga bodo z namensko pripravljenim programom sooblikovali tudi učenci in učenke klavirskega oddelka Glasbene šole Nova Gorica, posvečamo pianistu in skladatelju Dragu Ivanuši, čigar glasbeno ustvarjanje posega tudi na področje pisanja filmske glasbe. Ivanuša, ki je v preteklem letu za svoje delo prejel Nagrado Prešernovega sklada, bo v Novi Gorici predstavil filmske teme v klavirski preobleki, petindvajset let po prelomnih dogodkih slovenskega filma. S prihodom nove generacije filmarjev kot so, Janez Burger, Jan Cvitkovič, Damjan Kozole, Vinci Vogue Anžlovar, Igor Šterk in drugi, je namreč slovenski film preplavil optimizem. Lahko bi rekli, da je to bila nekakšna 'slovenska filmska renesansa', ki je na plano prinesla zanimive in gledljive filme s poslušljivo bogato filmsko glasbo. 

Drago Ivanuša (Murska Sobota, 1969) je v sodelovanju z vidnejšimi režiserji in koreografi ustvaril glasbo za več kot 150 gledaliških in plesnih predstav, konec 90’ pa je začel delovati tudi na področju filmske glasbe, kjer je sodeloval pri pomembnejših projektih ob preporodu slovenskega filma (V leru, Kruh in mleko, Ruševine, Cirkus fantasticus in drugih). Ustvaril je glasbo za 25 filmov, dokumentarnih filmov, TV filmov). Prejel je dve nagradi Vesna na Festivalih slovenskega filma, s filmom Kruh in mleko pa nagrado Lev prihodnosti na Filmskem festivalu v Benetkah. Za svoje delo je prejel tudi nagrado Zlata ptica. Ob delu za gledališče in film ustvarja tudi samostojne avtorske projekte. Nastopa kot solo pianist in v sodelovanju z mnogimi glasbenimi ustvarjalci v Sloveniji in tujini.

Pred Ivanušo se bodo na odru velike dvorane novogoriškega kulturnega doma ob 19. uri predstavili najprej gojenci in gojenke Glasbene šole Nova Gorica, ki skupaj z mentorji pripravljajo pester program klasičnih in sodobnih skladb prav za to priložnost. Ob 20. uri bo sledil nastop Draga Ivanuše s koncertom filmske glasbe iz filmov V leru, Kruh in mleko, Ruševine, Circus Fantasticus in drugih. Dogodek pa bomo ob 21.15 sklenili s pogovorom z nastopajočim, ki ga bo vodila Ingrid Mačus.

Organizacija tokratnega dogodka je v režiji Kulturno-umetniškega društva Morgan, Glasbene šole Nova Gorica in Kulturnega doma Nova Gorica

VIR: KDNG