30. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk prihaja tudi v Celje. V Centru sodobnih umetnosti, ki deluje pod okriljem Zavoda Celeia Celje in je partner festivala, vabijo od 3. do 10. oktobra 2024 na 2 plesno-gledališki predstavi, projekcijo filma in ustvarjalno delavnico.

30. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk prihaja tudi v Celje. V Centru sodobnih umetnosti, ki deluje pod okriljem Zavoda Celeia Celje in je partner festivala, vabijo od 3. do 10. oktobra 2024 na 2 plesno-gledališki predstavi, projekcijo filma in ustvarjalno delavnico.

Center sodobnih umetnosti se z društvom za promocijo žensk v kulturi Mesto žensk povezuje že vrsto let. Ob 30. festivalski ediciji pa se bo del programa, ki sicer poteka v prestolnici, preselil v Celje. "V Celju si bo 5. oktobra 2024 v Kinu Union mogoče ogledati projekcijo filma Sestre v savni Anne Hints, 9. in 10. oktobra 2024 pa v Celjskem domu predstavi Na tleh Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne, plesni solo Okus za dramo belgijske ustvarjalke Lée Dubois. V Likovnem salonu Celje bo 3. oktobra potekala ustvarjalna delavnica Taktike preživetja, ki jo bo vodila Urška Jež," je povedala Maja Antončič, kustosinja v Centru sodobnih umetnosti Celje ter dodala, da dogodke v organizaciji društva Mesto žensk, Ljubljana in Centra sodobnih umetnosti Zavoda Celeia Celje podpirata Ministrstvo za kulturo ter Mestna občina Celje, partner pa je tudi Kino Union.
Članice društva Mesto žensk pa so ob 30. obletnici festivala zapisale: "Razvoj festivala skozi leta ne bi bil mogoč brez sestrskih odnosov številnih ljudi, ki so sodelovali, zasnovali, organizirali in spremljali festivalske izdaje. Prav zaradi teh odnosov, ki temeljijo na solidarnosti, razumevanju razlik in podpori, letos oktobra s ponosom praznujemo 30. obletnico festivala Mesto žensk. Posvečena je vsem tistim, ki so vložili_e svoj čas in energijo v razvoj festivala in društva, pa tudi tistim, ki so nas podpirali_e in spremljali_e naše delo. Zato letošnja festivalska izdaja odpira temo sestrstva, ki presega razlike in omogoča sodelovanje mnogih žensk, spolno nekomformnih oseb in naših podpornikov_ic. Zavedajoč se nevarnosti sledenja univerzalističnim konceptom, kot bi jih lahko razlagali v okviru sestrstva, ga me razumemo kot fluidne in prilagodljive prakse, ki ne brišejo razlik v socialno-ekonomskem, etičnem, rasnem in spolnem ozadju, ki je zapisano v izkušnjah mnogih žensk*."

PROGRAM V CELJU
3. 10. 2024 Likovni salon, 18.00
Taktike preživetja, delavnica Urška Jež
Delavnica, namenjena mladini, mladim ustvarjalkam_cem in splošni javnosti, bo obravnavala pogoje dela v sodobni umetnosti s poudarkom na enakosti spolov ter prepoznavanju simptomov in preprečevanju izgorelosti. Kratkemu uvodu s predstavitvijo pasti in izzivov samozaposlenih v kulturi bo sledil delavniški del, na katerem bomo s tehniko kolaža in kolektivnega pisanja spodbudili ustvarjalen razmislek o pogojih dela skozi prizmo humorja, ki je bil pomemben vidik v ustvarjalnem procesu Maje Dekleva Lapajne in Alenke Marinič. Delavnico bo izvedla Urška Jež.
Udeležen_ke_ci: 14+
Delavnica je brezplačna. Prijave na csu@celje.si.

5. 10. 2024 Kino Mali Union, 19.00 Sestre v savni (Savvusanna sõsarad), film in pogovor Anna Hints
2023, 89 min, Estonija / Francija / Islandija, z angleškimi in slovenskimi podnapisi
Projekciji sledi pogovor z Metko Kuhar, moderirala ga bo Sara Šabec.
Nobena zgodba ni preveč sramotna, nobeno breme preveč težko, kadar jih deliš s svojim sestrstvom...
Tradicija dimne savne Vana-Võromaa (regija na jugu Estonije), znana kot "savvusanna kombõ" in uvrščena na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, je tradicija povezovanja družine in prijateljic, da bi očistili telo in dušo v prostoru miru in kontemplacije. Spori ostanejo zunaj. V filmu režiserke Anne Hints Sestre v savni (Smoke Sauna Sisterhood) je zgodovina dimnih savn kot kraja poroda navdihnila pripoved, ki se osredotoča na ženske, ki se "zbirajo v zaščitni temi dimne savne". V temi dimne savne ženske delijo svoje najgloblje skrivnosti in intimne izkušnje. Skozi občutek skupnosti se osvobodijo sramu, ujetega v njihovih telesih, in si povrnejo moč. Režiserka Anna Hints je z avtentičnim glasom in suverenostjo, ki izvira iz lastnega porekla, ustvarila transformativno izkušnjo človeškega bivanja v ženskem telesu ter z veliko čustveno verodostojnostjo in globoko empatijo prikazala ženske "takšne, kot so".
Režija: Anna Hints; Producentka: Marianne Ostrat; Kinematografinja: Ants Tammik; Montažerji_ke: Hendrik Mägar, Tushar Prakash; Snemalec zvoka: Tanel Kadalipp; Skladatelji: Edvard Egilsson; Etter. Produkcija: Alexandra Film; Koprodukcija: Kepler 22 Productions & Ursus Parvus s podporo: Estonian Film Institute, Centre national du cinéma et de l'image animée, Icelandic Film Centre s podporo: Sundance Institute Documentary Program, The Cultural Endowment of Estonia, Tartu Film Fund; Distribucija: Cinemania; Organizacija in produkcija: Mesto žensk in Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti; Partner: Kino Mali Union; Podpora: Mestna občina Celje.
Vstopnina: 5 €

9. 10. 2024 Celjski dom - velika dvorana, 20.00 Na tleh, predstava Alenka Marinič, Maja Dekleva Lapajne
2023, 60 min, v slovenščini
Na tleh je odrsko delo ustvarjalk, sodelavk in dolgoletnih prijateljic Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne. Je zemeljska koncertna predstava, ki na oseben in humoren način predeluje teme prekarstva, feminizma, dela, materinstva in bivanja v času poznega kapitalizma. Je iskriv glasbeno-gledališki dogodek, ki popisuje stanje in izreka očitno, bolj kot rešitve pušča odprt prostor za skupnostno vpraševanje, ter išče igrivost v še tako temačnih in težkih časih.
Ustvarjalki se preko glasbeno-gledališkega materiala poigravata z različnimi temami, ki jih ponuja besedna zveza "na tleh". Preko prispodobe tal se dotikata tem izčrpanosti, obupa in brezizhodnosti, obležanja na tleh v času brutalnega in stopnjujočega kapitalizma, podnebnih sprememb, vele moči korporacij in rezov na področju socialnih ugodnosti. Po drugi strani pa tla razumeta tudi kot prizemljenost in oporo, na kateri lahko trdno stojimo in nam daje možnost odriva in posledično upora. Nenazadnje so tla tudi možnost novega življenja, zemlja, iz katere klijejo nove zamisli in prostori.
Na tleh je drugi del trilogije uprizoritvenih umetnic Maje Dekleva Lapajne in Alenke Marinič. Leta 2017 sta vstopili v predstavo in glasbeni album Pod vodo in kmalu zatem zasnovali trilogijo skupnega ustvarjanja: Pod vodo, Na tleh, V zraku. Sanjata tudi o epilogu Pod zemljo, ki ga morebiti izvede samo še ena od njiju ali pa se zgodi brez njune fizične prisotnosti na tem svetu.
Soavtrostvo, izvedba: Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič; Kostumografija in scenografija: Katarina Zalar; Umetniško svetovanje za gib: DISKOlektiv; Umetniško svetovanje za glas: Irena Z. Tomažin; Tehnično vodstvo in oblikovanje svetlobe; Špela Škulj; Prevod v angleščino: Jedrt Maležič; Izvršna produkcija: Urška Jež in Eva Prodan; Produkcija: Mesto žensk; Koprodukcija: CUK Kino Šiška, DU Narobov; Organizacija: Mesto žensk in Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti; Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Celje.
Vstopnina: 10 € / 7 € (študent_i_ke, dijaki_nje, upokojen_ci_ke)

10. 10. 2024 Celjski dom - velika dvorana, 20.00 Okus za dramo (Le goût du drame), predstava Léa Dubois
2024, 40 min, brez dialoga
Predstavi bo sledil pogovor z umetnico, ki ga bo vodila Maja Antončič.
S svojim prvim plesnim solom nas koreografinja in plesalka Léa Dubois popelje v tekmo za veselje, v ognjevit, ultrafizični performans. Lik, pol plesalka, pol telovadka, se razvija skozi svojo fizično demonstracijo. Je iskra, ki se bo kmalu vžgala: ta atletinja je stopila na oder z namenom, da ga zažge. Njen nastop preveva kanček drame: mešanica preseganja samega sebe in predajanja preprostemu užitku plesa. Na odru, kjer je vse preobrazljivo, od kostumov do scenografije in glasbe, nas Léa Dubois vabi, da vidimo izjemnost v preprostih stvareh in cenimo moč mikroevolucij.
Režiserka in performerka: Léa Dubois; Inspicientka: Noemi Scantamburlo; Ustvarjalec glasbe: Juicy; Oblikovanje luči: Max Adams; Scenografija: Jajrag; Kostumografija: Sabine Mesdag; Ilustracija: Mélanie Utzmann-North. Izvršna produkcija: Les Halles de Schaerbeek; Koprodukcija: Charleroi Danse, Mars - Mons Arts de la Scène, Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape, direction Yuval PICK, dans le cadre du dispositif Accueil-Studio, Mesto žensk; Organizacija: Mesto žensk, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti; Podpora: EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists), Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje.
Vstopnina: 10 € / 7 € (študent_i_ke, dijaki_nje, upokojen_ci_ke)

Informacije: www.csu.si, csu@celje.si, tic@celje.si

VIR: Zavod Celeia Celje