Gasilci v Ledinah so minulo sobotoj na slavnostni seji obeležili 120 let delovanja.

Gasilci v Ledinah so minulo sobotoj na slavnostni seji obeležili 120 let delovanja.

Pred kratkim so izdali bilten, sobotnim branim gostom in članom pa so na Jurečevi šupi, na kateri so pripravili slovesnost, sedanje delovanje predstavili v posebnem videu, posnetem prav za ta namen.

Poleg domačega predsednika Nejca Jesenka so na slovesnosti spregovorili podžupan Idrije Andrej Poglajen ter visoka predstavnika gasilstva Marko Vehar in Jože Dakskobler. Poudarili so izjemen doprinos društva za kraj in širše območje, na katerem deluje, obenem pa izpostavili tudi prizadevnost članov, ki ima v letu 1903 zgrajeni gasilski dom danes popolnoma obnovljen in večkrat dograjen, v voznem parku pa štiri zmogljiva gasilska vozila. Za vestno opravljanje poslanstva gasilca in prispevek k ugledu društva sta poveljnik in predsednik Gasilske zveze Idrija Marko Vehar in Boris Peternelj podelila 22 priznanj. Aljaž Leban, predstavnik Uprave za zaščito in reševanje pa je vodstvu društva za posebne zasluge na slovesnosti uradno predal tudi zlati znak Civilne zaščite.
Vseh 120 let delovanja društva je bilo sicer izjemno pestrih, letošnje praznovanje pa še ni zaključeno, saj bodo ledinski gasilci jubilej že čez tri tedne dopolnili z gasilsko parado ter s prevzemom novega gasilskega vozila.

Damjana Peternelj
Foto: Miha Bogataj

VIR: Občina Idrija