Čiščenje fotonapetostnih modulov poveča učinkovitost sončnih elektrarn za do 20 odstotkov, omogoča pravočasno odkrivanje poškodb in podaljšuje življenjsko dobo modulov.

Datum objave:
10. maj 2024

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Freepik
Čiščenje fotonapetostnih modulov poveča učinkovitost sončnih elektrarn za do 20 odstotkov, omogoča pravočasno odkrivanje poškodb in podaljšuje življenjsko dobo modulov.

Čiščenje fotonapetostnih modulov je ključno za optimalno delovanje sončnih elektrarn. Umazanija, kot so listi, prah, ptičji iztrebki, in drugi naravni elementi, lahko povzročijo do 20-odstotno zmanjšanje proizvodnje energije. S čiščenjem tako izboljšamo učinkovitost do 20 odstotkov, pravočasno zaznamo poškodbe in preprečimo nastanek vročih točk na modulih. Umazanija se nabira glede na okolje, vreme in postavitev modulov, pri čemer so najbolj izpostavljene elektrarne na ravnih strehah, v bližini cest in gozdov.

Podjetje GEN-I Sonce priporoča profesionalno čiščenje na dve leti, da se ohrani učinkovitost in podaljša življenjska doba modulov. Pri tem se uporabljajo posebne ščetke in čistila, mešana z osmozno vodo. Lastnikom sončnih elektrarn svetujejo, da naročijo storitev pri strokovnjakih, saj običajna voda vsebuje snovi, ki lahko poškodujejo module in povzročijo okvare.

V podjetju HESS pri svojih obsežnih sončnih elektrarnah redno izvajajo vzdrževanje na več kot 11.000 modulih, razporejenih na šestih hektarjih ob pretočni akumulaciji HE Brežice. Z rednim čiščenjem zagotavljajo učinkovitost in optimalno proizvodnjo električne energije. Strokovno vzdrževanje sončnih elektrarn vključuje tudi pregled električnih napeljav in konstrukcije, saj lahko le s celovitim pristopom ohranjamo dolgo življenjsko dobo sistema in zmanjšujemo izgube v proizvodnji energije​. 

Spodaj si lahko ogledate video čiščenja fotonapetostnih modulov podjetja HESS.

VIDEO

VIR: Naš Stik